Wout van Aert genomineerd voor Vélo d’Or
foto: Cor Vos
maandag 8 november 2021 om 10:44

Wout van Aert genomineerd voor Vélo d’Or

Wout van Aert is genomineerd voor de prestigieuze Vélo d’Or. Dit is de jaarprijs van het Franse wielermagazine Vélo Magazine dat verbonden is aan de Tour de France-organisatie en sportkrant L’Équipe. Een aantal Europese wielerjournalisten, onder wie WielerFlits-verslaggever Raymond Kerckhoffs, kiest hier de beste wielrenner van het jaar uit.

Van Aert begon het kalenderjaar 2021 in het veld met zeges op het Belgisch kampioenschap en de crossen van Mol en Overijse. Op het WK werd hij tweede achter Mathieu van der Poel. De 27-jarige renner van Jumbo-Visma verruilde vervolgens zijn crosser voor de wegfiets. In Italië was hij meteen op de afspraak met een vierde plaats in Strade Bianche, twee ritzeges en de tweede plek in het eindklassement in Tirreno-Adriatico en de derde plek in Milaan-San Remo.

Verder in het voorjaar won Van Aert Gent-Wevelgem, was hij tweede in de Brabantse Pijl en zette hij de Amstel Gold Race achter zijn naam na een millimetersprint met Tom Pidcock. Daarna pakte hij de draad weer op tijdens het BK in Waregem waar hij naar de Belgische titel reed. In de Tour de France leverde hij een bijzondere prestatie door zowel de bergetappe over de Mont Ventoux, de laatste tijdrit als de prestigieuze sprint op de Champs-Élysées te winnen.

foto: Cor Vos

Daarna reisde Van Aert af naar Japan voor de Olympische Spelen van Tokio. In de wegkoers reed hij naar het zilver achter Richard Carapaz en op de tijdrit vier dagen later was hij zesde. Eenmaal terug in Europa maakte de veelzijdige kopman van Jumbo-Visma indruk in de Tour of Britain, waar hij vier etappes en het eindklassement won. Aan het WK in eigen land hield hij zilver over aan de individuele tijdrit. Zijn wegseizoen sloot hij af met een zevende stek in Parijs-Roubaix.

Van Aert kan in de voetsporen treden van Johan Museeuw, Tom Boonen en Philippe Gilbert, die de Vélo d’Or voor België al weleens wonnen. Vorig jaar won Primož Roglič de prijs, terwijl Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde in de twee voorgaande jaren deze eer hadden.

Alle genomineerden
flag-fr Julian Alaphilippe
flag-dk Kasper Asgreen
flag-co Egan Bernal
flag-ec Richard Carapaz
flag-gb Mark Cavendish
flag-it Sonny Colbrelli
flag-nl Harrie Lavreysen
flag-si Tadej Pogačar
flag-si Primož Roglič
flag-be Wout van Aert
flag-nl Mathieu van der Poel
flag-nl Annemiek van Vleuten

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.