Wout van Aert: “Heb weinig zin in extra peper en zout”

Wout van Aert: “Heb weinig zin in extra peper en zout”

©Photopress.be

dinsdag 30 oktober 2018 om 17:25
Column

We hebben twee leuke wedstrijden in het verschiet. Zowel op de Koppenberg als op het EK hoop ik mijn beste benen terug te vinden. Het zou mijn eerste piek van het seizoen moeten worden. Of dat volstaat om Van der Poel te kloppen, is een andere vraag. Intussen las ik in de Vlaamse kranten een aantal commentaren waar ik me iets minder in kan vinden. Blijkbaar wordt er ‘peper en zout’ gemist in de cross. Ik voel me niet aangesproken…

Zegt Klaas Vantornout in Het Laatste Nieuws zaterdag: ‘ik mis peper en zout in cross’. Hij mist de sappige verhalen in de media. Vroeger was er meer animo. Bart Wellens trok af en toe stevig van leer, Niels Albert en Mario De Clercq staken het vuur al eens aan de lont. Klaas zelf was er ook niet vies van. In Het Nieuwsblad haalde De Clercq hetzelfde aan. Dat het veldrijden in zijn gloriejaren een soapserie was, met duidelijke personages waarin hij zelf de rol van slechterik speelde. Maar dat dat nu niet meer zo evident is, zegt Mario er bij. Omdat we op de sociale media worden afgemaakt. Is het daarom dat we zo lief zijn voor elkaar?

Geen zin om brandjes te stoken
Niet dus! Ik hoorde dat verhaal overigens al een paar keer terugkomen. En niets staat Mario, Klaas of andere analisten in de weg om zelf voor wat animo te zorgen, maar persoonlijk heb ik daar geen zin in. Ik vermoed dat hetzelfde geldt voor Mathieu. Het is gewoon onze stijl niet. Heel af en toe zal ik misschien wel eens proberen om via het mentale front een koers in mijn voordeel te beslechten door – in mijn ogen – de juiste dingen te zeggen. En als ik iets te vertellen heb, zal ik het niet laten, maar ik hou er absoluut niet van om te pas en te onpas brandjes te stoken. Wat zou ik Van der Poel trouwens te verwijten hebben? Nee, ik wil vooral zo goed mogelijk presteren en ik zie de meerwaarde van dit soort spelletjes niet in.

Voor mij gaat het over sport. Trouwens, als ik in de situatie van Van der Poel zou zitten – een straffe reeks overwinningen neerzetten – dan zou ik ook graag hebben dat daar het nodige respect voor wordt opgebracht. Dus ik zou niet weten waarom en over wat ik Mathieu op de korrel moet nemen.

In topsport krijg je meestal wat je verdient
Laat ons het maar sportief uitvechten. Te beginnen op de Koppenberg, donderdag. Van der Poel vertelde zondag dat hij me niet afschrijft, ondanks zijn demonstratie in Ruddervoorde. Ik vermoed dat hij dat meent. Hij weet dat ik heb toegewerkt naar het tweeluik Koppenberg-EK en het is absoluut de bedoeling om er met de best mogelijke conditie aan de start te staan. Natuurlijk start hij als dé topfavoriet. De voorbije weken zijn de kaarten meer dan ooit in zijn voordeel geschud en dat geeft hem ongetwijfeld het nodige vertrouwen. Maar hij weet net zo goed dat hij in het verleden nog kampioenschappen heeft verloren waarin hij favoriet was. Logisch dus dat hij mij niet onderschat.

Heeft hij het bij het rechte eind? Laat ons hopen. Door de omstandigheden haalde ik de voorbije weken mijn topconditie nog niet. Ik had het graag gewild, maar die hoogvorm komt niet op bestelling. Toch heb ik de voorbije weken hard gewerkt en in topsport krijg je meestal wat je verdient. Anderzijds: ik heb ook geduld leren oefenen. En ik heb dingen leren aanvaarden. Daarom was ik zondag na de wedstrijd ook niet slecht gehumeurd.

Verder leef ik naar dit Europees kampioenschap grotendeels toe zoals naar een WK. Een week hard werken, gevolgd door een relatieve rustweek, geeft me een boost. En ik train die laatste dagen ook iets meer dan anders achter de brommer omdat de beensnelheid daarmee verbetert. Dat is in het verleden altijd goed uitgedraaid. Anderzijds geloof ik niet in het volledig kopiëren. Ik ben nu niet bewust gaan kijken wat ik in de week vóór het WK in Valkenburg heb gedaan, om exact hetzelfde te doen. Elke situatie is anders.

Het voelt niet alsof het vijf voor twaalf is
Tot slot, ik las in jullie analyse op maandag dat een nieuwe nederlaag tegen Mathieu zou betekenen dat het wel eens een lang en saai seizoen zou kunnen worden. Zo zie ik dat niet. Let wel, ik ga er niet vanuit dat ik op de Koppenberg en in Rosmalen met dezelfde benen rondfiets als in Ruddervoorde. Dat zou echt moeilijk te aanvaarden zijn. Ik ga er vanuit dat ik beter ben. Maar als het niet lukt, dan wil dat zeker niet zeggen dat het een saaie winter wordt.

Er leeft elke week wel iets anders. Nu leeft vooral de perceptie van de overmacht van Van der Poel in Ruddervoorde. Maar kijk naar vorig jaar: wie had toen op de Koppenberg verwacht dat Lars van der Haar en Toon Aerts zouden meedoen tot in de laatste hectometers? En overloop eens de voorbije maand: op Gieten en Ruddervoorde na, is het niet zo dat Van der Poel een minuut van mij wegreed. In de andere wedstrijden was het best spannend. Of tenminste: hij kreeg het toch niet cadeau. In elk geval, voor mij voelt het niet alsof het deze week vijf voor twaalf is. Als het deze week niet lukt, blijven we gewoon keihard verder werken met als ultieme doel de kloof helemaal te dichten!

Dit artikel delen:

23 Reacties

west 30 oktober 2018 om 18:03

Volgens mij zijn Peper en Zout er wel… Maar als er verder niks is om die op te doen, krijg je er zo’n droge bek van.

0
nummer3 31 oktober 2018 om 08:31

Dat is perfect verwoord.

0
Wheely 30 oktober 2018 om 18:07

Haha, ik dacht dat Nico de ghostwriter van Wout was? Als dat zo is, is het wel grappig dat deze nu zijn eigen analyse gaat tegenspreken in de persoon van Wout.

0
KnightBiker 30 oktober 2018 om 18:20

Idd… creeer uw eigen content.

0
Pizzi 30 oktober 2018 om 19:27

Nico die zijn eigen analyse tegenspreekt om lezers ervan te overtuigen dat hij niet de ghostwriter is, is dat ook niet een optie? ;)
(Zo te zien werkt het :P)

0
Sebas 30 oktober 2018 om 18:23

Ik vind deze collums echt helemaal te gek.

0
Covadonga 30 oktober 2018 om 19:20

Ik vind het helmaal niks.

0
kelderfan 30 oktober 2018 om 20:52

Ik vind ’t ook leuk om te lezen. Veel succes op de Koppenberg.

0
Jan Blokland 30 oktober 2018 om 18:39

Respect voor Van Aert. Precies zoals het is. Niet meer en niet minder. Natuurlijk, Van der Poel is gewoon de betere. Verleden jaar ook. Maar wat van Aert ook zegt, er zijn ook wedstrijden bij waar het best veel spannender was dan afgelopen week. Wat hij hier beschrijft is realistisch en tegelijk respectvol naar Van der Poel toe. Klasse vind ik dat! Matthieu doet dat overigens precies hetzelfde naar Van Aert toe.
Het bewijst de klasse van deze toppers.

0
Remco Vonk 30 oktober 2018 om 18:41

Veldrijden moet een soap zijn. Modder is toch al glad zat ?

0
AWestie 30 oktober 2018 om 18:47

Na een paar weken (leuke) dagboeken van Wout zijn hand, vind ik dit toch wel een betere column. Iets meer commentaar bijvoorbeeld. In retrospect was ik benieuwd geweest hoe de casus Van Aert/Nuyens was gegaan in de tijd van De Clerq en Vantornout.

0
Birdheart 30 oktober 2018 om 19:03

Super de eerste column waarvan ik het idee heb dat het echt een eigen mening is ipv wat er gevraagd/verwacht wordt van WvA.
Hopelijk maken ze er een spannend en leuke ek van. Moet wel lukken lijkt me zo. Ga zo door… en de overtrokken titel van wf aankaarten super

Vraag me af hoe wva en vdp naar de vrouwen kijken en wat ze ervan vinden, of kijken ze juist helemaal niet om zo niet afgeleid te worden.

0
bloemist 30 oktober 2018 om 20:09

Door omstandigheden is de goeie conditie van Wout in Geraardsbergen een beetje verloren gegaan. Hier door hebben we nog te weinig kunnen zien dat Wout een stuk frisser aan het seizoen begonnen is tegen vorig jaar. En wat die vedetten van vroeger betreft met hun peper en zout, wees gelukkig dat Mathieu er toen nog niet was. Wout heeft het toch maar klaar gekregen vier wereld titels binnen te halen tegen zo een fenomeen. Er was een keer wat geluk bij, maar in Tabor was pech Wout zijn deel.

0
maklukzat 30 oktober 2018 om 20:56

Geef van Aert groot gelijk. Peper en zout komt niet op bestelling. Daar moet je maar net de juiste personages hebben. En de juiste strijd.

0
ah-ja 30 oktober 2018 om 20:59

Idd, en dit zijn niet de juiste personages, en laat staan dat er strijd is.
Verder zou ik wa moddergooien buiten koers ook wel best smeuig vinden en dus kunnen smaken

0
Kelder is de Man 30 oktober 2018 om 22:17

Goeie instelling. Laat het stoken maar aan de pers over.

Edit: ..of aan Mwielerfan.

0
Mwielerfan 30 oktober 2018 om 23:28

Ik zou hopen dat vdp nog eens wat zout gooit op de zalfjes en medische gegevens van wout. Dat heeft bij mij altijd een nare nasmaak gegeven een paar jaar terug en een wantrouwen van wva. Is wva de sky met te van het veldrijden? Wat zeggen zn resultaten op de weg dan nog en kan hij meer trainen door de grens op te zoeken. Vdp en andere crossers dachten toen van wel lijkt. Dat mag wel wat beter uitgezocht…

0
Mwielerfan 30 oktober 2018 om 23:29

Goed onderwerp voor volgende column?

0
EddyB1958 31 oktober 2018 om 08:15

Kan iemand die zin "Is wva de sky met te van het veldrijden" uitleggen?
Sommigen storen zich aan bepaalde woorden,ik stoor me aan onduidelijke zinnen,je kan hier altijd je fouten verbeteren,ik doe dat met regelmaat.

0
bloemist 31 oktober 2018 om 08:24

De mensen achter de crossers die in 2017 aan Wout twijfelden kwamen uit een andere tijd. Iemand die het zelf niet altijd zo nauw nam met de slappere regels van toen ziet al rap spoken. Er zijn nu ook mensen die vragen hebben bij de blessure van Mathieu maar daar hoor ik niet bij.Mocht het toch met ik weet niet wat voor middelen om doen zijn, had Wout die crossen in Amerika wel gewonnen. Nu was hij gewoon minder door de omstandigheden, trouwens het WK van 2017 was het minste qua conditie van de laatste 5 jaar. Mochten we toen na een blessure de Wout van Valkenburg gezien hebben dan was er reden tot enige twijfel. Of zou de blessure geveinsd zijn zoals er ook één dacht toen net voor Hoogerheide.

0
EddyB1958 31 oktober 2018 om 08:55

Vivre er laisser vivre,leven en laten leven. Vivre comme Dieu en France,leven als God in Frankrijk. Mathieu van der Poel zijn Frans kantje.

0
G99prblms 31 oktober 2018 om 08:59

Voor peper en zout is de strijd te ongelijk. Als het echt op het scherpst van de snede zou zijn overheerst de frustratie vanzelf wel eens. Dan krijg je groene-banden-gate en TUE-pesterijen. Waarom zou Mathieu zich druk maken of Wout zich belachelijk maken? Als het ooit nog spannender wordt krijgen we vanzelf weer drama. De Koppenberg, het EK of het WK winnen door Wout zou zeker helpen. Ik ben hem zijn geselecteerde wedstrijden (als VDP-fan) inmiddels zeer gaan gunnen.

0
FondriestTF3 31 oktober 2018 om 09:19

Het valt me al jaren op. De buitenwereld zit enorm te kijken naar de tweestrijd Wout-Mathieu. Zoekend naar moddergegooi, de een ophemelen en de ander afzeiken. Duel.

Zelf zijn ze veel volwassener. Voorbereiding gaat volledig op eigen manier. Je eigen zaken zo goed mogelijk regelen, optimale voorbereiding. In de koers ga je vol jezelf, oorlog, koers op z’n scherpst maar vooraf én achteraf is er gewoon respect voor elkaar.

Ze gaan elkaar de koppen niet inslaan. Ze bewonderen elkaar en dat motiveert ze om nog beter te worden.

Saai? Misschien. Haat en nijd is altijd leuk om te zien van buitenaf. Maar wel zo volwassen en realistisch. Soms is de een beter. Dan de ander. C’est la vie.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone