Wout van Aert imponeert: vierde ritzege en eindoverwinning in Tour of Britain
foto: Cor Vos
zondag 12 september 2021 om 15:54

Wout van Aert imponeert: vierde ritzege en eindoverwinning in Tour of Britain

De achtste en laatste etappe van de Tour of Britain is gewonnen door Wout van Aert. Na een etappe van 173 kilometer tussen Stonehaven en Aberdeen was de Belgische kampioen van Jumbo-Visma de beste in een massasprint. Met zijn vierde (!) ritzege van deze ronde trok Van Aert ook de eindzege naar zich toe, want leider Ethan Hayter eindigde buiten de bonificatieseconden.

De kopgroep van de dag bestond uit Jokin Murguialday (Caja Rural-Seguros RGA), Michal Paluta (Global 6), Robin Carpenter (Rally), Ben Healy, Thomas Gloag (Trinity Racing) en William Bjergfelt (SwiftCarbon). Op de eerste serieuze klim van de dag moest Bjergfelt zijn medevluchters echter laten gaan, waardoor hij uiteindelijk terugzakte in het peloton. Daar namen Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step het initiatief.

De ploegen van sprinters Wout van Aert en Mark Cavendish lieten het verschil lange tijd schommelen tussen de twee en drie minuten. Naarmate de finish naderde ging het tempo omhoog, ook bij Carpenter, Gloag, Healy en Murguialday, die het niet cadeau gaven aan het peloton. Vijf kilometer voor de eindstreep was het avontuur dan toch klaar voor de vroege vluchters.

Van Aert verslaat Greipel en Cavendish
Alex Dowsett probeerde een sprint nog te ontlopen, maar de aanvalspoging van de Britse hardrijder van Israel Start-Up Nation. Vervolgens was het aan de treintjes om hun sprinters in positie te brengen. André Greipel ging vroeg de sprint aan, maar hij werd in de laatste honderd meter nog gepasseerd door een ijzersterke Wout van Aert. De kampioen van België verwees Greipel en Cavendish naar de tweede en de derde plaats.

Door de tien bonificatieseconden, en omdat Ethan Hayter buiten de top-3 eindigde, mag Van Aert zich ook de eindwinnaar noemen van de Tour of Britain. Het verschil met de Brit van INEOS Grenadiers is uiteindelijk zes seconden. Wereldkampioen Julian Alaphilippe mocht als nummer drie mee het eindpodium op.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.