Wout van Aert kroont zich tot Belgisch kampioen tijdrijden
foto: Cor Vos
donderdag 27 juni 2019 om 18:51

Wout van Aert kroont zich tot Belgisch kampioen tijdrijden

Wout van Aert mag zich één jaar lang de beste tijdrijder van België noemen. De renner van Jumbo-Visma bleek in Middelkerke sneller dan Yves Lampaert en Remco Evenepoel, die het zilver en brons wisten te veroveren.

Het niveau lag nog nooit zo hoog als dit jaar, zo was toch de algemene gedachte voor de start van het BK tijdrijden in Middelkerke. Met Europees kampioen tijdrijden en titelverdediger Victor Campenaerts, Wout van Aert en Yves Lampaert waren er drie grote favorieten voor de nationale tijdrittitel. Alle drie hadden ze namelijk al een tijdrit op WorldTour-niveau gewonnen. Maar ook Tim Wellens, Thomas De Gendt en Remco Evenepoel stonden aan de start.

Wellens stelt teleur 
Er werd kortom spektakel verwacht aan de West-Vlaamse kust. De tijdritspecialisten kregen een biljartvlak parcours voorgeschoteld van 38,7 kilometer, bestaande uit drie lokale rondjes. Ouderdomsdeken David Boucher had de eer om als eerste van het startpodium te rollen. De 39-jarige Belg – die na dit seizoen zijn fiets aan de haak hangt – reed in zijn laatste BK meer dan verdienstelijk, maar het was uiteraard niet genoeg voor het goud.

Jimmy Janssens wist daarentegen een goede tijdrit af te haspelen. De renner van Corendon-Circus klokte af na 46:54, maar Janssens was niet de enige goede tijdrijder die in de zogeheten derde waaier startte. Niet veel later was het namelijk de beurt aan een van de favorieten voor de driekleur: Tim Wellens. De coureur van Lotto Soudal begon voortvarend, maar verloor in het tweede deel van zijn pluimen.

Tim Wellens kende niet zijn beste dag – foto: Cor Vos

Lampaert winnaar aan eerste tussenpunt 
Wellens bleek aan de streep dan ook 22 seconden trager dan zijn ploeggenoot en outsider Frederik Frison, die hierdoor mocht plaatsnemen in de hot seat. Helaas voor Frison moesten Evenepoel, Van Aert, Lampaert en Campenaerts nog komen. Het was Evenepoel die met 14:31 als eerste een tussentijd wist te realiseren. En wat deden zijn grootste concurrenten?

Van Aert was bezig aan een goede tijdrit, wat resulteerde in een tussentijd van 14:29, twee seconden sneller dan Evenepoel. De nummer twee van vorig jaar – De Gendt – keek na dertien kilometer al tegen een achterstand aan van 23 tellen. Dat werden er niet veel later zelfs 27, aangezien Lampaert nog eens zes seconden sneller was dan Van Aert. En titelverdediger Campenaerts? De uurrecordhouder moest al zestien seconden toegeven op de voorlopige nummer één.

Wout van Aert op weg naar de titel – foto: Cor Vos

Van Aert loopt alleen maar uit 
Na het tweede tussenpunt was het helemaal duidelijk: het ging tussen Lampaert, Van Aert en Evenepoel. Na ruim 26 kilometer waren de rollen omgedraaid: nu was Van Aert enkele tellen sneller dan Lampaert. Ook Evenepoel deed nog mee om de titel, aangezien de piepjonge renner slechts tien seconden moest prijsgeven. Titelverdediger Campenaerts kon titelprolongatie inmiddels vergeten, aangezien hij al meer dan een halve minuut trager was.

Waar Campenaerts aan het afzien was, vloog Van Aert over het parcours. De renner van Jumbo-Visma wist in het laatste deel zelfs nog verder uit te lopen op Lampaert. Aan de finish bleek het verschil liefst 32 seconden in het voordeel van Van Aert. Evenepoel wist in zijn eerste BK tijdrijden het brons te veroveren. Een teleurgestelde Campenaerts finishte net naast het podium.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.