Van Aert verrast met tijdritzege in Dauphiné, Yates nieuwe leider

Van Aert verrast met tijdritzege in Dauphiné, Yates nieuwe leider

foto: Cor Vos

woensdag 12 juni 2019 om 16:33

Wout van Aert heeft verrassend de individuele tijdrit van het Critérium du Dauphiné op zijn naam gezet. Over de 26,1 kilometer rond Roanne deed de Belg 33:38 en daarmee was hij de snelste van allemaal. Dylan Teuns moest zijn leiderstrui afstaan aan Adam Yates.

Voor iedereen die het Critérium du Dauphiné wilde winnen was het een dag van de waarheid. De tijdrit van 26 kilometer van en naar Roanne zou hoe dan ook voor de nodige verschillen zorgen, zo was de verwachting. Het parcours toonde alvast de nodige gelijkenissen met de tijdrit in Pau tijdens de Tour de France: niet alleen de lengte kwam overeen, maar ook het profiel vertoonde opvallend veel parallellen.

Jaco Venter was om kwart over één de eerste renner die een tijd mocht neerzetten, spoedig gevolgd door Oliviero Troia, Cyril Gautier, Shane Archbold en Julius van den Berg. Maar terwijl de eerste (tussen)tijden binnendruppelden, ging er een beving door de wielerwereld. Chris Froome bleek namelijk hard ten val te zijn gekomen bij de verkenning van het parcours. De Brit, achtste in het klassement, blesseerde zich daarbij. Later bleek dat hij een streep moet zetten door de Tour.

Dylan Teuns – foto: Cor Vos

Intussen ging in de koers het steeds sneller. Van den Berg had even de toptijd, waarna James Whelan en Alex Dowsett het beter deden. Rémi Cavagna klokte weer sneller af, waarna ploegmaat Julian Alaphilippe er nog eens elf seconden afdeed. Toen was Tom Dumoulin aan de beurt op een tijd op de klokken te zetten. De Nederlander van Sunweb, die zich via de Dauphiné voorbereidt op de Tour, maakte zijn favorietenrol waar en legde de lat op 34:25.

Maar ook dat werd niet de winnende tijd. Wout van Aert verraste namelijk vriend en vijand met een kanontijd. De Belg van Jumbo-Visma kwam tot 33:38 en was daarmee liefst 47 seconden sneller dan Dumoulin! Een sensatie was daarmee in de maak, maar er moesten nogal wat renners binnenkomen. Van Aerts ploegmaat Steven Kruijswijk deed goede zaken. De Tourkopman van Jumbo-Visma kwam tot 34:27 en zou daarmee vierde worden.

Wout van Aert – foto: Cor Vos

Tejay van Garderen zou uiteindelijk nog het dichtst in de buurt komen van de toptijd van Van Aert. De voorsprong van de Belg op de Amerikaan, die tweede zou worden, bleek uiteindelijk een straatlengte: 31 seconden. Adam Yates werd de nieuwe leider in het Critérium du Dauphiné. De Brit van Mitchelton-Scott reed naar de zesde tijd en ontfutselde Dylan Teuns de koppositie met vier seconden.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.