Wout van Aert wel of niet naar Tour de France? Dit zijn de opties bij het geplaagde Visma | Lease a Bike
Vorig jaar waren Vingegaard en Van Aert beiden van de partij - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zondag 2 juni 2024 om 19:18

Wout van Aert wel of niet naar Tour de France? Dit zijn de opties bij het geplaagde Visma | Lease a Bike

Special Haalt Jonas Vingegaard nu wel of niet de Tour de France? Die vraag houdt de wielerwereld – zeker na de dominantie van Tadej Pogačar in de Giro d’Italia – al weken bezig. Vooral de ploegleiding van Visma | Lease a Bike zal na Vingegaards zware valpartij in de Ronde van het Baskenland met de handen in het haar zitten. Maar wat zijn nu de opties in deze puzzel, waarvan Wout van Aert mogelijk ook een stukje is? WielerFlits zet ze op een rij.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vingegaard en Van Aert voorzichtig positief
De Deense tweevoudig winnaar van de Tour heeft de training weer hervat. Het traditionele eerste trainingskamp van Visma | Lease a Bike in voorbereiding op de Tour van begin mei, miste hij logischerwijs nog wel. Intussen zijn de voortekenen voorspoedig. De Deen is intussen vertrokken naar Tignes, om alvast aan de hoogte te wennen. Vanaf zondag begint daar de hoogtestage voor de Tour. Ergens in de komende twee weken zal moeten blijken of Vingegaard daarvoor op tijd in topvorm geraakt. De afgelopen twee jaar was dat absoluut nodig om Pogačar te kunnen verslaan.

Krijgt Vingegaard de kans om in de Tour ook het zegegebaar te maken?

Nog een slachtoffer van een zware val dit voorjaar, was Wout van Aert. Hij liep diverse botbreuken op in Dwars Door Vlaanderen. De Belgische kopman van Visma | Lease a Bike was voorzien voor de Giro d’Italia, omdat hij dat als ideale voorbereiding zag op de Olympische Spelen. Door zijn valpartij is de Tour opnieuw op tafel gekomen. Van Aert maakte voorbije week zijn rentree in de Tour of Norway, maar hijzelf plaatst vraagtekens bij de Tour. Zelf acht hij het realistischer dat hij tijdens de Spelen in Parijs eerder zijn topvorm benadert, dan bij de Tour-start in Florence.

“De Tour is alleen in het allerbeste geval een optie”, zei hij daar zelf over. Dat was nog vóór Noorse ronde. Daarna was hij al een stuk positiever gestemd. Aanvankelijk zou Van Aert de Tour niet rijden om zich optimaal voor te bereiden op de Olympische Spelen. De vraag is nu óf hij die koers nodig heeft en zo ja, in welke rol? De afgelopen twee edities was hij goud waard voor Vingegaard. Vorig jaar resulteerde de route via de Tour op het WK (twee weken later) in zilver, maar was hij niet bij machte om een vuist te ballen tegen – ook straks – grote concurrent Mathieu van der Poel.

Wel of geen Van Aert in de Tour? – foto: Cor Vos

Kuss mede-kopman voor klassement
Vorig jaar was Vingegaard de beste ronderenner in de Tour. Met afstand. Twee jaar geleden ook, maar toen was er wel een twee-kopmannen-strategie voor nodig om Pogačar vakkundig te slopen. Zeker nu er een rookgordijn rondom de Deense kopman hangt, zal Visma | Lease a Bike ongetwijfeld willen wedden op twee paarden. Deze winter liet Sepp Kuss al weten mede-kopman te willen zijn. Op goede dagen is hij ’s werelds beste klimmer en vorig jaar toonde hij in de Vuelta a España dat hij een grote ronde kan winnen. Dit jaar reed hij echter nog niet helemaal overtuigend rond.

Het geraamte blijft intact
Toch lijkt het erop dat de Amerikaan zeker is van zijn plek. Dat geldt ook voor de breedte van de ploeg. Nederlands kampioen Dylan van Baarle, Tiesj Benoot en nieuwkomer Matteo Jorgenson zullen in ieder scenario komende zomer in Frankrijk aanwezig te zijn. Het drietal kende een wisselend voorjaar, waarbij Van Baarle zijn ware aard niet heeft kunnen tonen, Benoot haalde een zeer hoog, constant niveau en Jorgenson was een van de revelaties binnen de ploeg. Hij stak ook Parijs-Nice op zak. Een prima knecht voor een kopman en aartsgevaarlijk in een vrijbuitersploeg.

Door de onduidelijkheid die er nu is over de selectie en dus ook de reële doelen die Visma | Lease a Bike in de Tour kan stellen, zijn er een aantal vraagtekens. Steven Kruijswijk gaf onlangs in een interview met WielerFlits aan dat hij nog niet weet wat zijn rol deze zomer gaat zijn. Maar ook dat zijn waardes misschien wel beter zijn dan in 2019, toen hij derde werd in de Tour. Dat belooft wat voor de bijna 37-jarige klimmer. In een klassementsploeg heeft de ervaren klimmer absoluut een rol, maar als klimmer is hij ook zeker van zijn plek als de ploeg in twee delen is opgebouwd.

Vraagtekens
In de winter werd duidelijk dat Van Aert dus aanvankelijk niet naar de Tour zou gaan, maar kopman Vingegaard liet toen al weten dat hij in Christophe Laporte een meer dan bekwame helper ziet om hem door de hectische etappes te loodsen. Vooral in de gravelrit zou de Europese kampioen van goud waard kunnen zijn, dacht de Deen. Maar dan moet Laporte wel fit zijn. Het voorjaar viel daardoor in duigen en in de Giro gaf hij op. Wat dan weer in het voordeel van de ervaren Fransman speelt, is dat hij als lead-out of afmaker ook mee kan in een Tour-ploeg die mikt op ritzeges.

Ook zeker van een plek in de Tour afgelopen winter: Jan Tratnik. Maar mogelijk kan de Sloveense winnaar van Omloop Het Nieuwsblad fluiten naar een deelname. Volgens plan was hij wel aanwezig in de Giro d’Italia, waar hij na een lastige ronde voor zijn ploeg de huid af en toe duur verkocht aan zijn medevluchters. Tratnik heeft echter een aflopend contract en het is een publiek geheim dat hij na dit seizoen Primož Roglič achterna gaat naar BORA-hansgrohe, een van de grote concurrenten tijdens de komende Tour. Speelt dat mee in al dan geen Tour-selectie?

Verrassingen op til?

Zien we Kelderman opnieuw in de Tour? – foto: Cor Vos

Doordat nu nog altijd niet duidelijk is met welke ambities en samenstelling het Nederlandse WorldTeam naar Frankrijk trekt, zijn er diverse opties mogelijk. Door een dubbele sleutelbeenbreuk miste Wilco Kelderman de Giro d’Italia. Ook vorig jaar moest hij die ronde aan zich voorbij laten gaan, maar vervulde hij in de Tour wel een belangrijke rol. Hij is in ieder geval mee geweest naar het trainingskamp in mei, wat een fijne opsteker voor hem is. Jarenlang was hij een vaste klant in een top-10 van grote rondes, waarmee hij nu een klassementskopman kan helpen.

Net als de 33-jarige Nederlander, was ook het Britse rondetalent Ben Tulett van de partij op de stage in mei. De 24-jarige Brit is nieuw bij de ploeg, maar achter de schermen maakt hij wel een goede indruk. Zo stipte Vingegaard deze winter hem al aan als een van de mogelijke revelaties binnen de ploeg in 2024. Dat is er nog niet echt uitgekomen, maar in het verleden bewees hij zich meermaals in WorldTour-rittenkoersen. Hij reed in 2022 zijn enige grote ronde, de Giro. Daarin werd hij twee keer vijfde in individuele tijdritten. Normaal zou Tulett dit jaar de Vuelta rijden.

Verrast Ben Tulett de buitenwereld? – foto: Cor Vos

Door de vroege opgaves van Cian Uijtdebroeks en Olav Kooij zouden ook zij een optie kunnen zijn voor de Tour, mits Vingegaard en/of Van Aert niet tijdig in topvorm geraken én de ploeg voor andere doelstellingen dan het klassement kiest. De jonge Belgische ronderenner zou dan zonder druk een eerste keer kunnen proeven van de Tour, terwijl het Jachtluipaard van Numansdorp zijn sprints kan testen op het allerhoogste niveau. Mocht Wout van Aert starten, dan zou hij zoals beoogd in de Giro de lead out kunnen doen. Met Laporte ging het tot diens opgave in de Giro ook goed.

De dertien opties van Visma | Lease a Bike voor acht plekken in de Tour de France
flag-be Wout van Aert
flag-nl Dylan van Baarle
flag-be Tiesj Benoot
flag-us Matteo Jorgenson
flag-nl Wilco Kelderman
flag-nl Olav Kooij
flag-nl Steven Kruijswijk
flag-us Sepp Kuss
flag-fr Christophe Laporte
flag-si Jan Tratnik
flag-gb Ben Tulett
flag-be Cian Uijtdebroeks
flag-dk Jonas VingegaardDit onderwerp werd ook besproken in de WielerFlits Podcast

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.