Wout van Aert: “Wist onmiddellijk dat ik voor tweede plaats reed”
zondag 28 oktober 2018 om 17:46

Wout van Aert: “Wist onmiddellijk dat ik voor tweede plaats reed”

Deed hij vorige week in Bern nog zijn best om Mathieu van der Poel het leven zuur te maken, dan berustte wereldkampioen Wout van Aert vandaag snel in de nederlaag: “Mathieu voelde zich super. Ik had net het tegenovergestelde gevoel. Dan is er niéts aan zijn meesterschap te doen.”

In Ruddervoorde sloeg Van der Poel al in de eerste ronde toe. Wout van Aert zag de versnelling van de Europese kampioen, maar reageerde niet. “Voor de start had ik al een slecht gevoel. Ik was niet weinig blij dat Quinten Hermans in de openingsfase het vrij rustig aan deed. Dat geeft me misschien de kans om in de wedstrijd te komen, dacht ik. Niet dus. Toen Mathieu halverwege het eerste rondje vanuit derde positie naar de leiding reed, heb ik nooit het idee gehad om hem te proberen volgen. Ik kon gewoon niet anders dan stilletjes blijven zitten.”

Van Aert wist toen al dat hij voor de tweede plaats reed. “Mathieu voelde zich goed. Ik niet. Dan is er niets aan te doen. Dat hebben we de voorbije weken al meermaals gezien.”

Vermoeidheid bij concurrentie
Tekenend voor het slechte gevoel van de wereldkampioen was dat hij – in de strijd voor de tweede plaats – pas in de slotfase kon afstand nemen van de concurrenten. “Eerlijk? Ik was de eerste koershelft ook niet goed genoeg om hen pijn te doen. Ik heb me dan ook een poos bewust niet gemoeid in de achtervolging. Pas halverwege de wedstrijd heb ik een eerste poging gedaan, maar door een foutje werd ik snel teruggepakt. Van dan af focuste ik op de echte finale. Toen lukte het wel, omdat bij de rest ook stilaan de vermoeidheid optrad en het wat gemakkelijker koersen werd.”

Van der Poel bleef zoals steeds voorzichtig in zijn uitspraken over zijn suprematie. “Van Aert heeft de Koppenbergcross en het EK met rood aangestipt. Op stage zal hij ongetwijfeld hard gewerkt hebben om volgende week top te zijn. Wees gerust, hij weet waar hij mee bezig. En hij heeft in het verleden al meermaals bewezen dat hij daar toe in staat is.”

Hopen op supercompensatie
Van Aert glimlachte. “Ik hoop het. En de Koppenbergcross en het EK zijn inderdaad twee grote doelen. Ik reken nu op de zogenaamde supercompensatie na die trainingsweek op Mallorca. Anderzijds had ik vandaag toch wel gehoopt om beter voor de dag te komen. Het mocht niet zijn…”

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
28 oktober 2018 18:07
Het feit dat een rotslechte van Aert alsnog relatief simpel 2e kan worden lijkt me nou ook niet echt motiverend voor de rest...
28 oktober 2018 20:01
Het is een matige vertoning van de rest. Van Der Haar valt 3x en wordt in een snelle cross toch 8e.
    29 oktober 2018 08:41
    V/d haar was idd niet gelukkig. Zonde want ik hoop dat hij nog eens een overwinning kan mepikken. Verdiend hij wel.

    V Aert piekt later in het seizoen. Succes Wout, blijf erin geloven.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.