Wout van Aert zet tactisch steekspel in Pontchâteau naar zijn hand
Foto: Cor Vos
zondag 20 januari 2019 om 16:08

Wout van Aert zet tactisch steekspel in Pontchâteau naar zijn hand

Wout van Aert heeft de wereldbekercross in Pontchâteau naar zijn hand gezet. De wereldkampioen sprintte sneller dan Toon Aerts en Michael Vanthourenhout en is ook leider in de Wereldbeker, met nog een manche in Hoogerheide te gaan.

Pelotonvorming in openingsfase
Weinig hindernissen, veel lichtlopende stroken en snelheden tegen de dertig kilometer per uur: dat zijn traditioneel de ingrediënten van de wereldbekercross in Pontchâteau, een parcours dat we nog kennen van het EK van twee jaar terug. Een tactische koers dus, zo bleek al in de allereerste ronde. Ondanks een snelle start van eerst David van der Poel – in afwezigheid van jongere broer Mathieu – en later Michael Vanthourenhout, hadden we na een rondje nog een peloton van liefst vijfendertig renners bij elkaar. Dat gaf natuurlijk kansen aan enkele mindere goden, die hoopten van deze unieke situatie te profiteren.

Onder andere Sieben Wouters en Jens Adams waagden in de tweede ronde hun kans, maar het was wereldkampioen Wout van Aert, die nog steeds joeg op zijn eerste overwinning in een klassementscross dit seizoen, die niemand liet wegrijden. Van Aert had ook al een aantal keer een bedrijvige Michael Vanthourenhout gaan terughalen, tot diens ontsteltenis. Echt grote kloofjes vielen er in de eerste wedstrijdhelft dan ook niet.

Afscheiding na val Van der Haar
Halfweg kwamen die verschillen er wel na een val van Lars van der Haar, op dat moment in positie vijf, op de trappen. Van der Haar hield daarbij de renners achter zich een tijdje op, waardoor het viertal Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Wout van Aert en Jens Adams in een klap een verschil van twintig seconden cadeau kreeg. Vooral Adams, die nog jaagt op een selectie voor het wereldkampioenschap in Bogense, had wel zin om een vervolg aan dat avontuur te breien. Aerts en Van Aert, die nog steeds strijden voor eindwinst in de Wereldbeker, schuwden het kopwerk, en op die manier wisten Lars van der Haar en Laurens Sweeck alsnog de sprong naar het leidende viertal te maken.

Ook zij deelden vervolgens enkele prikjes uit, maar Van Aert bleef deze pogingen neutraliseren. In de voorlaatste ronde achtte Aerts zijn moment gekomen om de wedstrijd volledig open te breken. Van Aert moest enkele meters prijsgeven, maar zette deze scheve situatie ternauwernood recht. In de slotronde kwam ook Vanthourenhout nog even opzetten, maar we kregen een sprint met zijn drieën voor de zege. Van Aert zette eerst aan en gaf die positie niet meer uit handen. De ontlading bij de wereldkampioen was immens.

Van Aert neemt ook de leiding in de Wereldbeker over van Aerts. Met een manche, in Hoogerheide, te gaan, telt Van Aert een voorsprong van amper drie punten op zijn dichtste opponent. Ook Europees kampioen Mathieu van der Poel is dan weer van de partij.

Wereldbeker veldrijden 2018-2019
Uitslag manche 7: Pontchâteau

1. flag-be Wout van Aert (Cibel-Cebon)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea) op 1s
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) op 7s
4. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea) op 8s
5. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 8s
6. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 11s
7. flag-nl David van der Poel (Corendon-Circus) op 1m15s
8. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal in z.t.
9. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea) op 1m16s
10. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-777) in z.t.

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
21 januari 2019 09:42
Heel schone cross gezien met een verdiende winnaar! Wie kan mij trouwens zeggen welk soort bril Van Aert had? (Merk,type)
    21 januari 2019 10:48
    geen idee
    mogelijk kan je nagaan of ene van zijn subsponsors iets doet met zonnebrillen

    was wel spannend inderdaad, maar kwam ook wel omdat het geregeld wat stil viel
21 januari 2019 11:41
Het lijkt een Oakley Radar EV – Urbanized, met donkere glazen ipv blauwe.

Je moet eens kijken bij 'Van Gorp Designs'. Vermoedelijk komt hij van daar. Die zonnebril die hij ooit eens verkeerdelijk weggooide, kwam in elk geval van daar.

    21 januari 2019 12:16
    Aha! Perfect, ik ga er eens voor kijken, bedankt voor de info ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.