Wouter Vandenhaute (Flanders Classics) wil ook het veldrijden hervormen
©Photopress.be
dinsdag 27 november 2018 om 09:04

Wouter Vandenhaute (Flanders Classics) wil ook het veldrijden hervormen

Wouter Vandenhaute heeft de voorbije jaren het klassieke Vlaamse voorjaar naar zijn hand gezet. Zo nam hij Dwars door Vlaanderen op in zijn Flanders Classics en gaf de klassieker een plaats tussen Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. De 56-jarige ondernemer wil straks ook het veldrijden hervormen. “Al besef ik dat ik in het conservatieve wereldje tegenkanting zal krijgen.”

Het was in de marge van de voorstelling van Dwars door Vlaanderen, dat Wouter Vandenhaute aan de Vlaamse media zijn nieuwe ambitie kenbaar maakte. “Het heeft me heel wat moeite gekost om Dwars door Vlaanderen tussen Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen te krijgen (ten kosten van de Driedaagse De Panne-Koksijde, red), maar nu past de puzzel perfect”, vertelde Vandenhaute. “Maar ook het veldrijden is aan hervormen toe, want in de huidige kalender vindt een kat haar eigen jongen niet meer terug.”

“Drie klassementen en veel te veel crossen”, klinkt het. “En er komen nog steeds wedstrijden bij. Het moet kwalitatief beter dan wat we nu soms zien. Ik wil hervormen, een betere structuur uittekenen.”

Telenet Superprestige
Dit jaar kocht Vandenhaute met zijn Flanders Classics de Telenet Superprestige, één van de drie regelmatigheidscriteria in het veldrijden. Dat hij dat niet deed om langs de zijlijn toe te kijken, spreekt voor zich.

Vandenhaute gunde zichzelf wel een studieronde, maar weet ondertussen dat het anders moet. ‘Ik besef dat ik veel tegenkanting zal krijgen, want het veldrijden is een conservatief milieu. Elke organisator vecht voor zijn cross en er zijn weinig regels. Het wordt opnieuw duwen en trekken, maar dat schrikt me niet af. En het zal ook niet voor morgen zijn, voor alle duidelijkheid. Er zal veel geduld nodig zijn.”

Peter Van den Abeele, Head of Off-Road bij de UCI en verantwoordelijke voor de kalender, liet bij WielerFlits al optekenen dat er volgend seizoen amper kalenderwijzigingen komen. Pas in het seizoen 2020-2021 kan er sprake zijn van verandering. Op het nieuws van Vandenhaute wilde Van den Abeele niet officieel reageren. “Maar we spreken met elkaar.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.