Xandres Vervloesem (22) stopt ermee: “Plezier ging weg bij opleidingsploeg Team DSM”
foto: Cor Vos
maandag 19 december 2022 om 08:41

Xandres Vervloesem (22) stopt ermee: “Plezier ging weg bij opleidingsploeg Team DSM”

Xandres Vervloesem is na dit jaar prof af. De 22-jarige coureur is tot het inzicht gekomen dat wielrennen hem niet (meer) gelukkig maakt. Vervloesem reed de afgelopen twee jaar voor Lotto Soudal.

“Al op jonge leeftijd werd enkel nog het woord wielrenner aan mij gekoppeld. Dan is het gevaarlijk om jezelf daarin te verliezen. Ik leefde als een pater omdat ik dacht dat koers me gelukkig zou maken, maar gelukkig was ik zeker niet”, vertelt Vervloesem aan Sporza.

Vervloesem kwam voor het eerst tot dat inzicht bij de opleidingsploeg van Team DSM, waarvoor hij in 2019 reed. “Het plezier begon weg te ebben toen ik daar als 18-jarige terechtkwam. Plots kwam ik erachter dat wielrenner zijn veel meer is dan enkel hard met een fiets rijden. Data bepaalden plots mijn leven en dat is me zuur opgebroken.”

Desondanks maakte de Belg in 2021 zijn profdebuut voor Lotto Soudal. Binnen een paar maanden was hij een aantal illusies armer, vertelt hij. Zo kwam hij meteen een aantal keer hard ten val, en bleken zijn idolen toch anders te zijn dan verwacht.

“Toen ik renner was en mijn idolen ontmoette, ben ik mijn passie voor de koers ook wat verloren. Mijn idolen bleken gewone mensen te zijn met veel onzekerheden. Ik zag hoe hun leven eruitzag als toprenner en vroeg me af: wil ik dat wel?”

Nee, bleek het antwoord. En dus gaat Vervloesem zich de komende jaren richten op zijn studie aan de Universiteit van Antwerpen. “Door langer te koersen zou ik nog meer schade aangericht hebben bij mezelf.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.