Xandres Vervloesem toont zich bij rentree in Clásica San Sebastián: “Dit geeft vertrouwen”

Xandres Vervloesem toont zich bij rentree in Clásica San Sebastián: “Dit geeft vertrouwen”

Vervloesem op kop van de vluchtersgroep in Clásica San Sebastián - foto: Cor Vos

Door Yob Hillewaert
maandag 2 augustus 2021 om 19:25
Interview

Xandres Vervloesem heeft zich na een maandenlange periode van blessures in de kijker gereden in de Clásica San Sebastián. De jonge Belg van Lotto Soudal schoof mee in de vroege vlucht en wist lang stand te houden. “Ik wou de buitenwereld laten zien dat ik nog steeds coureur ben”, vertelt hij aan WielerFlits.

Vervloesem reed zaterdag en donderdag (Vuelta a Castilla y Leon) in Spanje zijn eerste klimkoersen bij de profs, het terrein waarin de winnaar van de Ronde de l’Isard 2020 zich het beste in zijn sas voelt. Bovendien maakte hij een sprong in het diepe na een aanslepende rug- en heupblessure. “Ik ging toch een beetje met knikkende knieën naar de Clásica San Sebastián”, zegt Vervloesem.

“Het deelnemersveld is er van hoge kwaliteit. Wel wilde ik me laten zien. En ik was niet van plan om te wachten op de finale. Mijn doel was om om mee te zitten in de vroege vlucht en dat lukte. Zo wou ik laten zien aan de buitenwereld dat ik nog steeds coureur ben. Want veel mensen zullen zich hebben afgevraagd waar ik zat.”

Finish op Jaizkibel
De neoprof Vervloesem maakte in de vroege vlucht van dertien koplopers vooraan de koers indruk. Zijn spreekwoordelijke finish legde hij op de top van de Jaizkibel (7,9 km aan 5,6%) op 60 kilometer van de meet. “Een renner van Astana (Javier Romo, red.) ging volle bak vanaf de voet van de Jaizkibel. Ik voelde mij nog wel goed en had op de vorige klimmetjes ook al gevoeld dat ik bergop bij de beteren was. Daarom probeerde ik mee te gaan. De Astana-renner reed stevig door, waardoor bijna de hele groep meteen paste. Zo konden we meteen wat afscheiding nemen van de rest.”

Romo reed echter solo door naar de top, met daarachter Vervloesem die Jérémy Cabot en Jokin Murguialday in zijn spoor had. “Op vier kilometer van de voorlaatste klim ben ik ingelopen door het peloton. Die klim (de Erlaitz van 3,8 km aan 10,6%, red.) was meteen heel steil en het tempo lag daar hoog. Eigenlijk had ik mijn finale al gereden op de vorige klim, waardoor het vet van de soep was. Omdat er een plaatselijke ronde was op het einde, werd ik jammer genoeg uit koers genomen. Toch was het leuk om meteen te presteren zo ver in de koers. Na vier uur koers kon ik nog altijd goede waardes trappen. Dat geeft vertrouwen”, zegt Vervloesem.

Jonge Lotto Soudal
Zijn Lotto Soudal-ploeggenoot en ook neoprof Maxim Van Gils werd zaterdag twaalfde. Dezelfde dag was een jonge ploeg van Lotto-Soudal in de Ronde van de Ain de best vertegenwoordigde ploeg in het klimgeweld. “Met de jongelingen van Lotto-Soudal proberen we elkaar zo goed als mogelijk aan te vullen. Op die manier proberen we iets te bereiken. Als je het deelnemersveld ziet in de Clásica San Sebastián, is dat echt een topprestatie van Maxim”, zegt Vervloesem daarover.

Vervloesem kwam na een aanslepende heup- en rugblessure opnieuw in actie – foto: Cor Vos

Vervloesem moest de eerste helft van het seizoen herstellen van een heup- en rugblessure die hij opliep bij valpartijen in Nokere Koerse en de GP Samyn. “De revalidatie bij mijn heup en rug ging niet altijd in stijgende lijn. Dan zit je wel eens in de put, maar daar kwam ik ook telkens weer uit. En de laatste vijf weken heb ik me ook kunnen voorbereiden in het buitenland, waar ik kon leven als een prof. Toen heb ik ook ontdekt dat ik dat heel graag doe, in het buitenland trainen.”

Vervloesem staat bekend als een renner met een goede recuperatie, iemand waar niet gauw sleet op komt. “Daar in het buitenland deed ik ook op training een twintigminutentest die al redelijk goed was. Mijn trainer zag dat mijn progressie sneller ging dan gehoopt. Dat was een positief signaal. Nu zit ik al in de buurt van het niveau waarmee ik vorig jaar de Ronde de l’Isard won bij de beloften. Toch zit er nog verbetering in. Ik heb altijd het gevoel dat ik van een paar rondjes te rijden altijd beter wordt. En rondes heb ik dit jaar nog niet gereden, maar de volgende weken komt dat nog. Dan ga ik van start in de Ronde van Denemarken en de Ronde van Noorwegen. Ik kijk ernaar uit om daar weer een week samen met de ploeg te zijn.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair