Xandro Meurisse grijpt net naast ritzege in Sarthe: “Ik kan aanvaarden dat Kooij mij klopte”
foto: Cor Vos
vrijdag 8 april 2022 om 20:31

Xandro Meurisse grijpt net naast ritzege in Sarthe: “Ik kan aanvaarden dat Kooij mij klopte”

Xandro Meurisse was op de laatste dag van het Circuit Cycliste Sarthe dicht bij de etappezege. De allrounder van Alpecin-Fenix zat vlak voor de massale val op vier kilometer van de streep en ging in een sprint a deux strijden om het laatste dagsucces. Daar moest hij het echter opnemen tegen pure sprinter Olav Kooij, die zowel de rit als het eindklassement won.

“We hebben het vandaag perfect gedaan”, blikte Meurisse terug. Alpecin-Fenix had met Jimmy Janssens, Robert Stannard en Scott Thwaites drie renners in de ontsnapping, terwijl Meurisse, Floris De Tier en Fabio Van den Bossche zich ophielden in een steeds kleiner wordend peloton. “Toen begon het hard te regenen en werd het erg glad. Met iets minder dan vijf kilometer te gaan was er een bocht naar rechts. Ik zat in vierde of vijfde positie. Bij het uitkomen van de bocht hoor ik ze achter ons crashen.”

Eerst twijfelden Meurisse en de andere renners die voor de massale val zaten om door te rijden. “Maar de race ging natuurlijk door. Ik zat goed vooraan en wilde toch nog iets proberen op het laatste stuk bergop van de plaatselijke lus. Ik had daar meer kansen dan met het peloton naar de finish te rijden. In de laatste kilometers zette ik alles op alles. Ik wist dat er een renner van Jumbo-Visma in het wiel zat. Ik dacht eerst dat het een ploegmaat van Olav Kooij was omdat hij niet wilde overnemen en omdat ik hem niet meteen herkende omdat iedereen nat en vies was.”

Hectisch
Het bleek echter om de jonge sprinter van Jumbo-Visma zelf te gaan. “Als ik eerder had geweten dat hij het was, had ik het misschien anders aangepakt. Het was allemaal een beetje hectisch na die crash – ook voor de teamauto want helaas was ook Fabio erbij betrokken. En bovendien hadden de tv-beelden wat vertraging. Maar ik denk niet dat ik te vroeg ben gaan sprinten en ik heb in die sprint ook mijn jaarrecordwaarden verbroken. Ik kan aanvaarden dat ik geklopt werd door een pure sprinter als hij.”

Meurisse moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de tweede plaats in de daguitslag. In het eindklassement schoof hij nog op naar de derde plaats. “Ik voelde me de voorbije week elke dag beter en ik ben blij dat ik op het eindpodium sta. Het is leuk dat ik af en toe kansen voor mezelf krijg van de ploeg. Ik was derde in de GP Industria en ik kwam dicht bij een ritzege in Tirreno-Adriatico. Ik hoop dat de dingen snel op hun plaats vallen om die zege te pakken”, liet de 30-jarige renner tot slot nog weten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.