Yates sterkste in slotrit Catalonië, Valverde grijpt eindwinst
foto: ASO / A.Broadway (archief)
zondag 25 maart 2018 om 14:29

Yates sterkste in slotrit Catalonië, Valverde grijpt eindwinst

Simon Yates heeft in Barcelona de felbetwiste laatste etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Britse kopman van Mitchelton-Scott kwam solo over de finish, dertien seconden voor Movistar-renner Marc Soler. In de sprint van een achtervolgend groepje greep Pierre Latour de derde plek. Alejandro Valverde schrijft het eindklassement op zijn naam.

Nerveuze openingsfase
Het peloton begon in Barcelona in rap tempo aan de koers. De neutralisatie werd vanwege een valpartij zelfs uitgesteld. Het eerste uur van de wedstrijd lanceerde coureur na coureur een aanval, maar niemand wist weg te geraken. Enkele valpartijen en één beklimming later had het peloton in het eerste uur maar liefst 44,5 kilometer afgelegd. Ondertussen had Valverde het bergklassement al veiliggesteld door op de eerste beklimming van de dag de volle mep punten te pakken voor Thomas De Gendt.

Na de snelle opening leek het peloton echter van plan het rustig aan te gaan doen. Zowel Jérémy Maison als Enric Mas probeerde een solo in gang te zetten, maar door de snelheid werden beide renners weer bij de kraag gevat. Door het hoge tempo werd de koers ook gekenmerkt door meerdere tuimelpartijen. Onder anderen Esteban Chaves, Niklas Eg en De Gendt waren hier slachtoffer van en besloten vervolgens af te stappen.

Strijdlustige koers op lokaal circuit
Valverde verstevigde zijn leiding in het klassement nog maar eens door bij een tussensprint twee bonificatieseconden te grijpen. Pas bij het betreden van het lokale circuit wist een groepje zich voor het eerst echt af te scheiden van het peloton. Acht renners, waaronder Bram Tankink, Matej Mohoric en Pierre Rolland, pakten veertig seconden voorsprong. Daryl Impey sloot iets later aan bij de kopgroep.

Ondanks een gemiddelde van 46 kilometer per uur werd in hoog tempo doorgekoerst, wat zorgde voor een constant veranderend wedstrijdbeeld. De kopgroep viel uiteen terwijl andere renners vooraan aansloten. Uiteindelijk bleven Jhonatan Narvaez, Nick Schultz, Adam en Simon Yates, Enric Mas, Sergio Henao,Marc Soler en Mohoric vooruit. Met nog ongeveer 25 kilometer te gaan trokken Egan Bernal en Valverde ten aanval, waardoor de koers volledig ontplofte op en rond de Montjuïc in Barcelona.

Valpartij Bernal, spannend slot
In hun kielzog namen de twee het halve peloton mee, waardoor het vooraan opnieuw aanvallen regende. De meest fanatieke aanvaller was zonder twijfel Mohoric. Met nog twee ronden te gaan reed hij samen met Yates, Verona en Soler vooruit, maar hun voorsprong zou niet groter worden van zeventien seconden. Kort voor aanvang van de slotronde kwam José Joaquin Rojas hard ten val. Hij nam onder andere Bernal mee, die daardoor zijn klassement kon vergeten. Het Colombiaanse talent bleef lang op de grond liggen en kon de etappe niet uitrijden.

Simon Yates trok op het zwaarste deel van de Montjuïc ten aanval. Hij pakte een voorsprong van twintig seconden. Valverde probeerde diep in de finale nog de Brit terug te halen, maar de reactie van de Spanjaard kwam te laat. Valverde begon de etappe echter met meer dan genoeg voorsprong om zo zijn derde eindzege in de Catalaanse rittenkoers op te eisen.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
25 maart 2018 14:31
Gaaf rondje. Yates verprutst z’n podium door het juichen, wel een mooie etappe. Mohoric bleef maar gaan.

Kruijswijk en Bennett netjes 8 en 6 klassement. Sunweb slag gemist vandaag.
25 maart 2018 14:38
Twee ritten ingekort, ritten die meer dan een uur sneller of langzamer zijn dan de schema's. De zondag rit finisht zo vroeg dat ik hem volledig mis. En de mooiste ritten op werkdagen. Ook nog eens slechte beelden. Media technisch anti reclame voor het wielrennen.
25 maart 2018 14:44
Wist Yates dat Bernal uitgevallen was? Zo ja: oerdom.
25 maart 2018 14:47
Lekker belangrijk of je derde of vierde wordt in Catalunya
25 maart 2018 14:49
Ik heb er weer van genoten, was een mooi rondje. Een nieuwe sprintnaam die z'n eerste WT-zege pakt, z'n landgenoot die op dit moment het grootste rondetalent is die geweldig rijdt (alleen met anti-climax helaas), De Gendt met een ouderwets sterk nummer, twee aanvallers die de sprintploegen verslaan... Alleen jammer van de overmacht van Valverde waardoor het eigenlijk geen moment spannend werd. Maar dat mag de pret niet drukken.
25 maart 2018 15:09
Steven en Bennett knap overeind gebleven en Vervaeke ontpopt zich meer en meer als klimmer.
@laatste man
Welke slag had je hier verwacht als je met een b-team aantreed? Over trollgedrag gesproken.
25 maart 2018 15:16
El Imbatido, grande campeon!
Jammer van Bernal. Was erg goed bezig en dan dit. Bennett en Kruijswijk een mooie eindklassering, maar verder een beetje kleurloos rondgereden.
25 maart 2018 15:16
@schipperaar
Hoezo ontpopt Vervaeke zich tot klimmer? Is hij ooit iets anders geweest?
25 maart 2018 15:29
@schipperaar,
Sunweb reed ronden lang op kop in de grote groep erachter. Dat doe je niet voor je lol kijkt me.

Je reactie slaat dus nergens op.
25 maart 2018 16:12
Valverde geweldenaar! Ging ie nou de giro doen dit jaar?

Off: @redactie: een tijdje terug hebben jullie kort een plug-in geïntroduceerd waardoor alle klassementen goed en duidelijk te bekijken, maar die is nu weer weg.

Op mijn iPhone kan ik enkel de nummer 1 van klassement zien
25 maart 2018 17:59
Op de val van Bernal e.a. na was dit weer leuk om te kijken.
Dat Valverde er zo boven uit steekt, is een beetje jammer. Hij wint natuurlijk wel dik verdiend.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.