Yoeri Havik flikt het weer: titelverdediger wint met Jan-Willem van Schip Wooning Zesdaagse
Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik winnen de gele trui - foto: Cor Vos
zondag 17 december 2023 om 17:07

Yoeri Havik flikt het weer: titelverdediger wint met Jan-Willem van Schip Wooning Zesdaagse

Yoeri Havik (32) en Jan-Willem van Schip (29) zijn de winnaars geworden van de 40e editie van de Wooning Zesdaagse. Op de laatste dag in Rotterdam Ahoy trokken de wereldkampioenen koppelkoers de eindzege naar zich toe. Lindsay De Vylder en Jules Hesters eindigden als tweede, Vincent Hoppezak en Philip Heijnen werden derde.

Na vijf dagen stonden maar liefst vijf koppels in de nulronde, waardoor het publiek zich kon opmaken voor een bloedstollende slotdag. De Vylder en Hesters hadden de meeste punten, maar met Havik-Van Schip en Roger Kluge met Theo Reinhardt dicht bij een bonusronde en ook Hoppezak-Heijnen en Matias Malmberg met Sebastián Mora in een kansrijke positie, was de strijd nog geenszins beslist.

De laatste dag begon met de korte jacht over 25 minuten en 10 ronden. Daarin ging de zege naar Thomas Boudat en William Perrett, met een ronde op de rest. De vijf favoriete koppels bezetten de plaatsen twee tot en met zes, waarbij Havik en Van Schip de beste zaken deden. Hoppezak en Heijnen pakten vervolgens de winst in de koppelafvalkoers na een fel betwiste strijd met Havik en Van Schip, waarbij hier en daar zelfs een duwtje werd uitgedeeld.

Strijd op de baan tussen Hoppezak (l) en Havik – foto: Cor Vos

Daarna stond de 200 meter tijdrit op het programma. De combinatie Tuur Dens en William Tidball werkte weer als een geoliede machine: het Belgisch-Britse koppel tikte af na 10,265 seconden, de snelste tijd van de hele week. Havik en Van Schip gingen met hun vierde plaats in dit onderdeel voorbij de 400 punten en verdienden daarmee een bonusronde, waardoor ze als enige koppel aan de leiding gingen van het klassement.

Bonusronde voor Kluge-Reinhardt
Vervolgens was de supersprint een prooi voor De Vylder-Hesters en kwamen de derny’s voor de laatste keer in de baan voor de finale van de Derny Cup. Philip Heijnen volgde het hoge tempo van Ron Zijlaard ogenschijnlijk moeiteloos. Hij reed twee keer om het peloton heen en kon al ruim voor de aankomst feestvieren. Roger Kluge won de strijd om de tweede plaats en verdiende zo voor zichzelf en Reinhardt de tweede bonusronde van de week.

Met Havik-Van Schip en Kluge-Reinhardt in de nulronde en De Vylder-Hesters, Hoppezak-Heijnen en Malmberg-Mora daarachter op een ronde, werd begonnen aan het afsluitende onderdeel: de koppelkoers XL over 50 minuten en 50 ronden, waarbij bovendien nog in vijf sprints punten waren te verdienen. Bonusronden werden niet meer uitgedeeld, dus was de opdracht voor de koppels met achterstand; zo vaak mogelijk rondgaan.

Havik en Van Schip hadden de boel onder controle in de laatste koppelkoers – foto: Cor Vos

Al snel werd duidelijk dat Havik-Van Schip de situatie onder controle hadden. Ze hadden nog voldoende energie in de tank om de gevaarlijke aanvallen te beantwoorden. Het was vooral nog de strijd om de derde plaats die spannend was. Malmberg en Mora probeerden nog met een ultieme aanval een gooi te doen naar de laatste podiumplek, maar Hoppezak en Heijnen weerden zich knap.

Tweede eindzege op rij voor Havik
Voor Havik was het zijn tweede eindoverwinning op rij in Rotterdam Ahoy, nadat hij een jaar geleden samen met de afscheidnemende Niki Terpstra voor de eerste keer de beste was. Van Schip pakte zijn eerste zege in de Maasstad. Het koppel reed in augustus in Glasgow naar de WK-titel in de ploegkoers. Zowel Havik als Van Schip waren de afgelopen jaren ook al wereldkampioen in de puntenkoers geworden.

flag-nl Wooning Zesdaagse Rotterdam 2023
Eindstand na dag 6
1. flag-nl flag-nl Yoeri Havik & Jan-Willem van Schip – 408 punten
2. flag-be flag-be Lindsay De Vylder & Jules Hesters – 476 punten en 1 ronde
3. flag-nl flag-nl Vincent Hoppezak & Philip Heijnen – 412 punten en 2 ronden
4. flag-dk flag-es Matias Malmberg & Sebastián Mora – 274 punten en 2 ronden
5. flag-de flag-de Roger Kluge & Theo Reinhardt – 230 punten en 2 ronden
6. flag-be flag-gb Tuur Dens & Will Tidball – 344 punten en 4 ronden
7. flag-fr flag-gb Thomas Boudat & William Perrett – 186 punten en 5 ronden
8. flag-be flag-it Milan Van den Haute & Matteo Donegà – 100 punten en 15 ronden
9. flag-nl flag-nl Yanne Dorenbos & Elmar Abma – 136 punten en 18 ronden
10. flag-de flag-nl Moritz Malcharek & Roy Eefting – 118 punten en 26 ronden
11. flag-us flag-fr Peter Moore & Clément Petit – 84 punten en 30 ronden
12. flag-at flag-at Maximilian Schidbauer & Raphael Kokas – 32 punten en 30 ronden

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.