Yves Lampaert klopt Evenepoel en wint zijn tweede Belgische tijdrittitel
foto: Cor Vos
woensdag 16 juni 2021 om 17:04

Yves Lampaert klopt Evenepoel en wint zijn tweede Belgische tijdrittitel

Yves Lampaert is de nieuwe Belgische kampioen tijdrijden. Over de 37,6 kilometer in en rond zijn thuisgrond Ingelmunster deed de renner van Deceuninck-Quick-Step, in 2017 al eens Belgisch kampioen tegen de klok, 44:48 minuten en was daarmee twintig seconden sneller dan ploegmaat Remco Evenepoel.

Voor de elite-mannen was in en rond Ingelmunster een parcours van 37,6 kilometer uitgetekend: een startronde van 12,2 kilometer en twee ronden van 12,7 kilometer. Het was de thuisgrond van Yves Lampaert en dat was wel te merken aan de uitingen langs de route. Zelf noemde de renner van Deceuninck-Quick-Step het parcours een ‘gevarieerde omloop’. “Er zijn een aantal rechte stukken waar je je kracht kwijt kunt, maar die worden netjes afgewisseld met een paar technische passages met voldoende bochtenwerk.”

Jasper De Plus mocht even voor drie uur het BK tijdrijden aftrappen en deed dat met een tijd van 47:23 minuten. De tijd van de renner van Intermarché-Wanty-Gobert bleek voor onder meer Steff Cras en Sébastien Grignard te hoog gegrepen. Jimmy Janssens wist de toptijd wel te verbeteren, net als Gilles De Wilde. De 21-jarige coureur van Sport Vlaanderen-Baloise zette de tijd na 47:01 stil. Het was echter Nathan Van Hooydonck die de eerste serieuze tijd neerzette. Als voorlaatste van het eerste blokje renners klokte hij 46:01 minuten.

foto: Cor Vos

Daarna was het afwachten wat de kanonnen in het tweede blok zouden doen. Evenepoel had na zeven minuten even een momentje, maar hield de controle over zijn fiets. De winnaar van de Baloise Belgium Tour zette goede tussentijden neer, maar het was steeds Yves Lampaert die het snelst was van het stel. De thuisrijder zette uiteindelijk 44:48 op de tabellen, waarmee hij de tijd van Florian Vermeersch, die even daarvoor de toptijd naar 45:54 minuten had gebracht, stevig verbeterde.

Lampaert zag vervolgens Rune Herregodts, Stan De Wulf, Ilan Van Wilder en Frederik Frison tekortkomen. Toen moesten nog twee renners over de streep komen: Victor Campenaerts en Remco Evenepoel. Tweevoudig Belgisch kampioen tijdrijden Campenaerts kwam tekort (45:29 minuten) en ook Evenepoel kon zijn achterstand van onderweg niet meer ombuigen. De vice-wereldkampioen van 2019 op deze discipline klokte 45:08 minuten, waarmee hij zich wel van het zilver verzekerde.

foto: Cor Vos

Voor Lampaert was het zijn tweede Belgische titel tegen de klok, nadat hij in 2017 al eens de beste was. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Wout van Aert, die in Ingelmunster niet van de partij was, Campenaerts, Stijn Devolder en Marc Streel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.