Yves Lampaert flitst naar proloogzege en eerste leiderstrui in Ronde van Zwitserland
foto: Cor Vos
zondag 9 juni 2024 om 17:01

Yves Lampaert flitst naar proloogzege en eerste leiderstrui in Ronde van Zwitserland

Yves Lampaert is de eerste leider in de Ronde van Zwitserland 2024. In de vlakke proloog van 4,8 kilometer door het Liechtensteinse Vaduz was de hardrijder van Soudal Quick-Step de snelste. Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost) en Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) kwamen het dichtst bij Lampaert, maar strandden op drie seconden. João Almeida was de beste klassementsrenner, Wilco Kelderman de beste Nederlander op plek elf.

De renners kregen op de openingsdag van de Ronde van Zwitserland geen heel technisch proloogparcours voorgeschoteld in Vaduz. Het 4,8 kilometer lange rondje in het Rijndal was volledig vlak en eigenlijk een vierkant, dus kregen de renners na de start alleen drie bochten naar links voor de kiezen. Voor de rest bestond het rondje uit lange, rechte wegen.

Veel favorieten gingen al in het eerste uur van start. João Almeida zette heel vroeg een toptijd neer met 5.12 minuut, waarmee hij thuisfavoriet Stefan Küng zelfs nog vier seconden voorbleef. Voor Küng was de tijdrit in Vaduz een speciale rit, omdat hij ingezetene is van het kleine Liechtenstein, maar ritwinst zat er niet in in zijn thuisregio.

Stefan Küng in actie op zijn thuiswegen – foto: Cor Vos

Lampaert grijpt al vroeg de leiding
Wilco Kelderman en Bauke Mollema kwamen dicht bij Almeida, maar de eerste die ruim onder de tijd van de Portugees dook was Yves Lampaert. De Vlaming van Soudal Quick-Step klokte 5.05 minuut, goed voor een gemiddelde van 56,1 km/h. Thuisrijder Stefan Bissegger en proloogspecialist Ethan Hayter nestelden zich vervolgens nog tussen Lampaert en Almeida in.

Dat het vervolgens licht ging regenen, was alleen maar in het voordeel van Lampaert. Niet voor niets waren de grootste favorieten en klassementsrenners al vroeg van start gegaan. Teleurstelling was er bij de West-Vlaamse leider toen het stopte met regenen, vlak voor de laatste reeks met renners van start ging in Vaduz. In die golf zat echter niemand die ook maar in de buurt kon komen van Lampaert.

De eerste leiderstrui werd daardoor om de schouders van Yves Lampaert gehangen. Zijn laatste overwinning dateert uit de Tour de France van twee jaar geleden, toen hij ook de openingstijdrit won, destijds in de straten van Kopenhagen.

Almeida beste klassementsrenner, voor Kelderman
Wat betreft de klassementsrenners heeft João Almeida, met een vierde plaats, de beste slag geslagen in de tijdrit. Daarna volgen Wilco Kelderman (elfde, op 4 seconden van Almeida), Mattias Skjelmose (op 4 seconden), Adam Yates (op 9 seconden), Ben Tulett (op 9 seconden) en Alexey Lutsenko (op 9 seconden). De rest van de verschillen tussen de favorieten is te overzien.

62