‘Zaak-Cobo werd al in 2014 geopend door de UCI’
foto: Cor Vos
vrijdag 14 juni 2019 om 08:40

‘Zaak-Cobo werd al in 2014 geopend door de UCI’

Gisteren werd bekend dat Juan José Cobo – na bijna acht jaar – zijn eindzege in de Vuelta a España 2011 moet inleveren wegens dopinggebruik. Volgens het Spaanse El País was de UCI echter al sinds augustus 2014 bezig met de ‘zaak-Cobo’.

De internationale wielerunie liet gisteren weten dat het met terugwerkende kracht de oud-renner heeft geschorst wegens abnormale waarden in zijn biologische paspoort tussen 2009 en 2011. Hierdoor zijn ook alle uitslagen geschrapt in deze periode, waaronder zijn eindoverwinning in de Vuelta van 2011.

Volgens het goed ingevoerde El País werd de zaak-Cobo in augustus 2014 geopend door de UCI, toen de klimmer nog actief was voor de continentale Turkse ploeg Torku Şekerspor. Een jaar later kwam de wielerunie met een eerste strafeis, om in 2017 met een definitieve strafeis te komen.

Wel of niet in beroep bij het CAS?
Cobo kan overigens nog in beroep gaan bij het CAS. De vraag is echter of de 38-jarige Spanjaard zijn door de UCI opgelegde straf gaat aanvechten, aangezien hij al een tijdje uit het wielrennen is. De voormalig renner van Saunier-Duval, Geox-TMC en Movistar is tegenwoordig surfinstructeur en melkbezorger.

Mocht Cobo niet in beroep gaan, dan kan Chris Froome worden uitgeroepen tot eindwinnaar van de 66e editie van de Vuelta a España. De renner van Team Ineos zou daarmee de eerste Britse winnaar worden van een grote ronde. Bauke Mollema – die al heeft gereageerd op het nieuws – schuift in dat geval op naar de derde plaats.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.