Zaak De Weert leidt tot herstructurering bij Lotto Soudal
©Cor Vos
vrijdag 13 september 2019 om 06:00

Zaak De Weert leidt tot herstructurering bij Lotto Soudal

Gisteren las u dat Performance Manager Kevin De Weert toch niet ontslagen wordt bij Lotto Soudal. Maar er is meer. De “acht maanden frustratie” van De Weert riep vragen op bij de Raad van Bestuur van de wielerploeg, dat de zaak onderzocht. De gevolgen zijn niet min. Grote baas John Lelangue werkte een compleet nieuwe structuur uit. 

De Weert werd door Lotto Soudal geschorst na “een incident” daags voor de start van de Vuelta. Bij dat incident uitte de voormalige bondscoach zijn frustratie na acht maanden werken bij de Belgische WorldTourploeg. Vooral sportief manager Marc Sergeant en ploegleider Herman Frison moesten het daar in Alicante ontgelden.

Raad van Bestuur
Dat de Performance Manager op een ontslag afstevende, leek de logica zelve. Ook al bereikten ons tijdens de eerste week van de Vuelta meerdere signalen dat De Weert wel degelijk prima werk leverde binnen Lotto Soudal, een definitieve breuk leek onafwendbaar. De Weert zelf had er ook geen zin meer in. “Ik kan niet in een negatieve vibe werken”, klonk het. Hij had onder meer een aanbieding van Cofidis op zak. Volgens onze bronnen was er ook een optie om Campenaerts te vergezellen naar Dimension Data.

Toch krijgt de zaak nu een verrassende wending. Het verhaal over de “acht maanden frustratie” van De Weert en het vertrek van Bart Leysen als sportdirecteur riepen vragen op bij de Raad van Bestuur van de Lotto-wielerploeg, weet Het Laatste Nieuws. Vorig jaar werd algemeen manager Paul De Geyter na dertien maanden opzij gezet, nu zou ook De Weert, die nog maar acht maanden in dienst was, volgen. ‘Ligt het probleem niet ergens anders?’, vroeg de Raad van Bestuur zich af.

Zoals bij BMC
Het resultaat is dus dat De Weert in ere hersteld wordt. Meer zelfs, hij krijgt de volledige verantwoordelijkheid over een zogenaamd Performance Department en overziet alles wat impact kan hebben op verbeterde prestaties van de renners.

Algemeen Manager Lelangue verduidelijkt de concrete inhoud van De Weerts functie: “Training, research & development, het medische apparaat, voeding, mentale coaching, ploegen- en individuele tijdritten en het organiseren van hoogtestages. Alleen wanneer het echt nodig is zal Kevin op wedstrijden aanwezig zijn. Hij krijgt een taak die vergelijkbaar is met die van Allan Peiper, toen ik nog bij BMC was.”

Sergeant wordt Senior Consultant
Belangrijk: De Weert rapporteert voortaan rechtstreeks aan Lelangue en niet langer aan Marc Sergeant. Die laatste wordt ontheven uit zijn functie als Sportief Manager, een deel van zijn taken zal door Lelangue ingevuld worden. Sergeant (60) blijft wel aan boord als Senior Consultant. Hij zal zich minder bezighouden met het operationele aspect, meer met de werving van nieuwe renners.

“Marc heeft veel ervaring. Ik wil zijn advies om een nieuw en ambitieus project uit te bouwen”, aldus Lelangue nog. Sergeant heeft een contract tot 2020, maar zal volgens de algemeen manager ook nadien in dienst blijven. Duidelijk is dat De Weert en Sergeant uit elkaars vaarwater worden gehouden. Net als De Weert zal ook Sergeant niet meer in de volgwagen zitten tijdens wedstrijden.

Geen topkoersen meer voor Frison?
Ook de taak van ploegleider Herman Frison, die in samenspraak met Sergeant het wedstrijdprogramma van renners en ploegleiders invulde, is herbekeken. Frison (58) blijft ploegleider, maar zou volgens Het Nieuwsblad niet meer in in de volgwagen zitten tijdens topkoersen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.