Zabel klopt Van Poppel in Yorkshire, Asselman blijft leider
foto: Cor Vos
vrijdag 3 mei 2019 om 19:07

Zabel klopt Van Poppel in Yorkshire, Asselman blijft leider

Rick Zabel heeft de tweede etappe van de Tour de Yorkshire gewonnen. In Bedale klopte hij Boy van Poppel in de massasprint. Chris Lawless werd derde. Jesper Asselman eindigde in het peloton en behield de lichtblauwe leiderstrui. Wel zag hij Zabel naderen tot op één seconde.

Met Jesper Asselman in de leiderstrui vertrok het peloton vandaag voor de tweede etappe. Op de route van Barnsley naar Bedale was de Lindley Hill de enige klim van de dag. Veel renners zouden echter vooral geïnteresseerd zijn in de kilometers 75 tot en met 91,5. Dat waren namelijk de kilometers die over het WK-parcours van Harrogate voerden: een unieke kans om de omloop al eens in de benen te voelen. De finish lag echter ruim veertig kilometer verder, in Bedale.

Zes vroege vluchters
Asselman zag al vroeg in de koers vier renners wegrijden: Tom Stewart, Fabien Grellier, Jake Scott en Chris McGlinchey sloegen de handen ineen en zij zagen even later James Fouché en Robert Scott aansluiten. Het peloton hield de vluchters echter altijd binnen schootsafstand en bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer bedroeg de voorsprong nog amper een minuut. Om de rust in het peloton te bewaren werd het tijdsverschil voor langere tijd rond de 0:50 gehouden.

Op vijftien kilometer van de streep werden de eerste vluchters ingerekend, maar Stewart en McGlinchey sputterden nog even tegen: de Brit en de Ier wilden hun huid zo duur mogelijk verkopen. Zes kilometer later kon het peloton ze bijna aanraken en zagen enkele renners hun kans schoon de oversteek te maken. Ook Pierre Rolland kon op die manier aansluiten. De massasprint stond in de sterren geschreven en in de laatste vijf kilometer kwam alles weer samen.

foto: Cor Vos

Onder meer CCC had het treintje al op de rails en ook Katusha, Dimension Data en Team Ineos mengden zich in de strijd om de voorste plaatsen. De regen maakte intussen de wegen rond Bedale spekglad, maar iedereen bleef overeind tot voorbij de rode vod. Op 200 meter van de meet werd er dan alsnog gevallen door Kris Boeckmans, nadat hij het wiel aantikte van Jonas Van Genechten.

Van Poppel vs Zabel in de sprint
Boy van Poppel kwam in de laatste 100 meter sterk opzetten, maar de renner van Roompot-Charles had geen antwoord op de tempoversnelling van Rick Zabel. Zo draaide de ontknoping van deze tweede rit uit op een duel tussen de zoon van de ene oud-sprinter (Jean-Paul van Poppel) tegen de zoon van de andere (Erik Zabel). Voor Zabel is het zijn tweede profzege, nadat hij in 2015 al eens een rit won in de Ronde van Oostenrijk.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.