Zahner en Nash namens veldrijden in atletencommissie UCI
foto: Orange Pictures / Sportfoto
maandag 30 januari 2017 om 07:15

Zahner en Nash namens veldrijden in atletencommissie UCI

Simon Zahner en Kateřina Nash vertegenwoordigen het veldrijden de komende vier jaar in de atletencommissie van de UCI. Alle deelnemers aan het WK veldrijden van afgelopen weekend konden hun stem uitbrengen. Tachtig procent van de deelnemers bracht daadwerkelijk een stem uit.

De Zwitser Zahner had een derde van de veldrijders achter zich staan en kreeg één stem meer dan Sven Nys (29 om 28). Wout van Aert kreeg dertien stemmen. De Nederlandse kandidaat, Thijs van Amerongen, werd zes keer verkozen.

Bij de vrouwen is de Tsjechische Kateřina Nash uitverkozen. Zij kreeg liefst 38 procent van de stemmen en bleef daarmee Sophie de Boer ruim voor. Marianne Vos ontving zestien stemmen.

Uitslag stemming atletencommissie UCI
flag-ch Simon Zahner – 29 stemmen (33%)
flag-be Sven Nys – 28 stemmen (31,8%)
flag-be Wout van Aert – 13 stemmen (14,8%)
flag-fr Francis Mourey – 8 stemmen (9,1%)
flag-nl Thijs van Amerongen – 6 stemmen (6,8%)
Stemonthouding – 4 stemmen (4,5%)

flag-cz Kateřina Nash – 34 stemmen (38,6%)
flag-nl Sophie de Boer – 18 stemmen (20,5%)
flag-us Katie Comptom – 17 stemmen (19,3%)
flag-nl Marianne Vos – 16 stemmen (18,2%)
Stemonthouding – 3 stemmen (3,4%)

In de vorige atletencommissie was er slechts één afvaardiging vanuit het wielrennen. Die plek ging enkele jaren terug naar Marianne Vos. Nu heeft de UCI besloten om het veldrijden twee plaatsen te geven in de commissie, een voor een man en een voor een vrouw.

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
30 januari 2017 08:38
Blij dat het 2 buitenlanders zijn. Al was het Sven Nys of Marianne Vos dan zaten we in Nys zijn geval alleen in Amerika en België. En Marianne zou zo'n persoon zijn om alles zo dichtbij mogelijk te houden.

Ik weet niet in hoeverre deze atleten beslissingen kunnen maken maar het lijkt me al een goede stap. Zeker met Zahner als die over 8 races praat.
30 januari 2017 10:33
Mijn gehoopte keuze :) Bij de mannen moet je gewoon niet nys willen (te vast geroest in zijn oude wereldje) of Wout (te veel druk vanuit belgie vermoedelijk). Thijs van amerongen had nog gekunt, maar ook daar zit je met wssch teveel druk vanuit NL.

Alhoewel vos veel goede dingen heeft gedaan kan die m.i. beter eerst eens een poosje op zichzelf passen :)
30 januari 2017 10:49
Ik vind het belachelijk dat alleen de deelnemers aan het WK mogen stemmen.
30 januari 2017 16:03
Ik denk niet dat Zahner hier veel invloed op kan hebben: het moet commercieel interessant zijn om een cross in het buitenland te houden en als actief renner zie ik hem niet gaan lobbyen in het buitenland om zoiets voor elkaar te krijgen.
Een renner in de commissie is er meer voor om klachten door te geven aan de uitvoerende UCI (de 8 dagen Cortisonen regel is bijvoorbeeld zoiets) Zahner's doelstellingen zijn in dat opzicht naief te noemen want je bent geen uitvoerend lid maar slechts stemvee en een doorgeefluik voor klachten.

De UCI heeft wel al een en ander voor elkaar gekregen, maar tot op heden blijven slechts de races in de USA stand houden op de kalender. Tevens is de groei van het Dames cyclocrossen onmiskenbaar een succes. dat waren dit jaar de spannendste wedstrijden om naar te kijken.

Verder is het wel goed dat de commissie leden internationaler zijn: in belgie is alles al goed geregeld.
Ook speelt mee dat Nys nu team eigenaar is: belangenverstrengeling.
En dat Vos ook weg renner is, voor het algemeen is dat goed, maar als het specefiek over dames cyclocross gaat wil je misschien een voltijds crosser of een van de parttime vrouwelijke crossers uit belgie?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.