Zdenek Stybar overweegt deelname aan Tsjechisch kampioenschap
©Photopress.be
zondag 30 december 2018 om 19:38

Zdenek Stybar overweegt deelname aan Tsjechisch kampioenschap

Interview Zdeněk Štybar rijdt in Diegem zijn derde van vier veldritten. Dinsdag volgt nog de Grote Prijs Sven Nys, daarna vliegt hij naar Spanje voor de ploegstage. Maar misschien voegt de Tsjech toch nog het nationaal kampioenschap aan zijn programma toe. “Morgen beslis ik”, vertelt hij aan WielerFlits.

We praatten vandaag met Štybar net voor zijn parcoursverkenning in Diegem. Dat hij zich amuseert, bevestigde de Tsjech nog eens. “Het is anders dan vroeger, natuurlijk. Toen mocht ik op de eerste rij starten. Nu moet ik knokken vanuit de achtergrond. En dat valt wel wat tegen.”

“Vooraf verwachtte ik in Loenhout de meeste kans te hebben om een rol van betekenis te spelen”, vertelt hij. “Dat parcours sluit het best aan bij mijn mogelijkheden. En als er wat wind staat, valt het vooraan misschien een paar keer stil op dat lange stuk weg aan de finish. Zo hoopte ik tenminste. Wishful thinking, zo bleek. Wellicht omdat Mathieu van der Poel in de tussenstand van de DVV Trofee tijd wilde goed maken op Toon Aerts en er van meet af aan invloog. En het viel niet stil. Ik had geen schijn van kans.”

Technische passages
Dat hij ook veel terrein verliest in de technische passages, geeft hij toe. “Verschrikkelijk. Zoals in die bewuste S-bochten in Loenhout. Vijf, zes seconden gaf ik daar elke ronde toe op de echte crossers. Daarna was het telkens opnieuw een halve ronde à bloc gaan om de opgelopen achterstand goed te maken op de jongens in mijn buurt.”

“Ah, ik ben nu wegrenner. Met vier crossen in het vooruitzicht ben ik wel een paar keer in het bos gaan trainen. Ik wilde de nieuwe fiets ook uitproberen, maar die paar keer is gewoon onvoldoende. Daarnaast heb ik op stage vooral duurtrainingen afgewerkt. Amper op interval gewerkt. Alles in functie van het wegseizoen, natuurlijk. Maar ik vind dat veldrijden zo leuk. Al gehoord hoe ik word aangemoedigd? Zalig gevoel, hoor. Maar meedoen voor een dichte ereplaats zit er niet in als je dit doet als training en om je te amuseren.”

Tsjechisch kampioenschap
Toch zit de kans er in dat Štybar nog een vijfde cross aan zijn programma toevoegt. “Het nationale kampioenschap in Tsjechië is een optie, ja. Ik beslis morgen, denk ik. Kijk, de organisator van dat kampioenschap is een zeer trouwe supporter van mij. Hij was er zelfs bij in Parijs-Roubaix en op het WK in Innsbruck. De man is ondertussen 80 jaar jong en dit kampioenschap is wellicht zijn laatste organisatie. Het zou mooi zijn als ik op die manier iets kan terugdoen voor hem. Daarnaast kan ik ook alleen recordhouder worden wat betreft aantal nationale titels. Dat is een extra motivatie.”

“Waarom ik nog niet beslist heb? Vooral omdat we nog moeten bekijken hoe het praktisch allemaal geregeld kan worden. Ik moet dan vanuit Spanje naar Tsjechië vliegen. Is dat reisschema wat haalbaar? Dat moet ik morgen nog eens bekijken. Dan maak ik de beslissing. Het WK? Nee, begin februari is echt te laat voor mij om daar nog naar toe te werken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.