Na Omloop wint Zdenek Stybar nu ook E3 BinckBank Classic
foto: Cor Vos
vrijdag 29 maart 2019 om 17:09

Na Omloop wint Zdenek Stybar nu ook E3 BinckBank Classic

Zdeněk Štybar heeft voor de eerste maal in zijn carrière de E3 BinckBank Classic op zijn naam geschreven. In Harelbeke was de Tsjech de snelste in een sprint met vijf. Wout van Aert eindigde op de tweede plaats, Greg van Avermaet werd derde. Štybar volgt op de erelijst Niki Terpstra op.

Met een nieuwe naam werd vanmiddag omstreeks kwart over twaalf het startsein gegeven voor de E3 BinckBank Classic, de koers die misschien het dichtst tegen de Ronde van Vlaanderen aanleunt. De vroege vlucht liet even op zich wachten, maar uiteindelijk raakten zeven renners weg. Jaime Castrillo, Marc Hirschi, Aksel Nõmmela, Thomas Sprengers, Stijn Steels, Mihkel Räim en Ludwig De Winter sloegen de handen ineen en lieten het peloton achter.

Even later maakte ook Lionel Taminiaux de oversteek naar de kopgroep. In de aanloop naar de beklimming van La Houppe breidden de acht vluchters hun voorsprong uit naar vijf minuten. Meer marge kregen zij niet, want het peloton begon het tempo wat op te voeren en half koers had de kopgroep nog tweeënhalve minuut over. Toen de beklimmingen elkaar in sneltreinvaart begonnen op te volgen, verloor de koers haar eerste kopstuk.

Vanmarcke geeft op na val
Sep Vanmarcke kwam op ruim 85 kilometer van de streep ten val en moest opgeven. Terwijl de kopgroep nog altijd vooruit reed, stak Peter Sagan in het peloton de lont in het kruitvat op de passage van de Taaienberg en de Slowaak zag Danny van Poppel reageren. Het peloton veranderde meteen in een lang lint. Even spleet het peloton in twee stukken, maar spoedig kwam alles weer samen. De beschietingen bleven voortduren in de volgende kilometers.

Bob Jungels – foto: Cor Vos

Ook op de Boigneberg piepte en kraakte het onder impuls van Zdeněk Štybar en Tiesj Benoot. Vervolgens was het echter Bob Jungels die de koers echt deed scheuren. Onder zijn impuls werd de vroege kopgroep bijgehaald. Zes leiders begonnen dan aan het koppel Paterberg-Oude Kwaremont: naast Jungels ook de vroege vluchters Hirschi, Sprengers en Steels en ook Nils Politt en Jasha Sütterlin, die eveneens de oversteek wisten te maken.

Jungels, die eerder al Kuurne-Brussel-Kuurne wist te winnen, bleek over geweldige benen te beschikken en dat kwam tot uiting op de Paterberg, waar alleen de jonge Hirschi kon volgen. Politt en Sütterlin konden weliswaar opnieuw aansluiten, maar het vat was nog niet leeg bij Jungels die in de Karnemelkbeekstraat opnieuw aanzette. Ditmaal moesten de andere koplopers het antwoord schuldig blijven en ging de Luxemburger van Deceuninck-Quick Step solo.

Jungels maakt indruk
Terwijl Hirschi, Politt en Sütterlin werden opgeslokt door de achtervolgende groep met enkele favorieten, wist Jungels zijn voorsprong uit te breiden tot driekwart minuut. Het begin van een op het oog veilige marge, maar de concurrentie wilde niet zomaar meewerken aan een nieuw succes van de Luxemburger. Wout van Aert, Alberto Bettiol, Zdeněk Štybar en Greg Van Avermaet zetten na de Tiegemberg de achtervolging in en kwamen dichter en dichter.

Wout van Aert – foto: Cor Vos

Op zeven kilometer van de meet werd Jungels bijgehaald door de vier achtervolgers en Jungels zette zich daarop in het laatste wiel om even te bekomen van zijn inspanningen. Op 3,5 kilometer van de streep viel Štybar aan, maar Van Aert sprong attent mee in zijn wiel. Nog geen halve kilometer verder probeerde Jungels opnieuw, maar ditmaal wist Van Avermaet de aanval af te slaan.

Met zijn vijven doken zij onder de boog van de laatste kilometer door. Wie ging hier de zege pakken? Jungels zette zich nog eens op kop van de groep met Van Avermaet in zijn wiel. Uiteindelijk was Štybar degene die aan het langste eind trok. In de sprint klopte hij Wout van Aert en Greg Van Avermaet. Ook in Omloop Het Nieuwsblad was de Tsjech al de beste. Zijn zege is alweer de twintigste voor zijn ploeg Deceuninck-Quick Step dit seizoen.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
29 maart 2019 17:31
2de keer dat Naesen moet lossen op de Tiegemberg. De eerste keer werd hij uitgelachen door z'n Franse ploegmaten omdat hij zelf aangaf dat je daar nooit gelost kan worden. Ik herinner me wel niet meer welke koers dat was. Iemand ?
29 maart 2019 19:29
Binck bank? Man doe toch gewoon .. Op deze manier verliezen de klassieke wedstrijden hun uitstraling, geschiedenis én hun klassieke waarde! Het is al erg genoeg dat de parcoursen steevast gewijzigd worden naar de wil van de hoogstbiedende, als men ook de namen gaat veranderen?? De Ronde van Vlaanderen binnenkort "De Netflix Flanders Classic" ofzo? Exclusief op streaming? ..Neem van me aan: er is niets maar dan ook niets mis met de "E3 prijs Harelbeke"

Om te reageren moet je ingelogd zijn.