Zege voor Moncoutié in Vuelta
zaterdag 12 september 2009 om 17:28

Zege voor Moncoutié in Vuelta

David Moncoutié heeft gezegevierd in de dertiende rit van de Vuelta a España. De Fransman kwam als eerste boven op de slotklim van de dag, de Sierra Nevada. Na Ezequiel Mosquera sprintte Alejandro Valverde voor Robert Gesink en Ivan Basso naar de derde plaats. Cadel Evans verloor meer dan een minuut.

Vanaf de start probeerden veel renners een ontsnapping te forceren. Er ontstond hierdoor een grote groep, met hierin Johnny Hoogerland, Matteo Carrara (beide Vacansoleil), Koos Moerenhout, Pieter Weening en Juan Manuel Garate (allen Rabobank). Joaquim Rodriguez was op 4 minuut 11 van Valverde de best geplaatste.

Veel renners gaven op tijdens de etappe, waaronder Oscar Freire en Tom Boonen. Hoogerland, Moerenhout en Weening konden hun benen niet stil houden. Zij gingen met Taaramae, Moncoutié, Rodriguez, Txurruka, Palomares en Garcia Da Pena in de aanval. Deze mannen reden steeds verder weg van de ongeveer 20 overgebleven aanvallers.

Moncoutié, Taaramae en Moerenhout bleken de sterkste aanvallers. De jonge Est moest er echter als eerste af op de slotklim. Al snel volgde de Nederlandse trui, die een sterke Moncoutié alleen nog maar kon nakijken. In het peloton werd eindelijk gewerkt, en de ontsnappers kwamen steeds dichterbij.

Toen het peloton nog maar zo’n tien man groot was, kreeg Cadel Evans pech en het duurde een minuut voordat hij een nieuw wiel had en weer verder kon. Dit verschil reed hij nooit meer dicht, zelfs niet toen hij Samuel Sanchez met zijn knecht Txurruka nog bijhaalde. Sanchez ging namelijk later zelf weg en kwam stukken dichterbij de klassementsmannen dan de Australiër.

De klassementsmannen, dat waren toen alleen nog Robert Gesink, Alejandro Valverde en Ivan Basso. Onderweg kregen zij omstebeurten even hulp van een ploegmaat die in de grote ontsnapping had gezeten maar op de klim ingelopen werd. Toen deze eenmaal op waren reden ze niet bepaald een strak tempo omhoog, maar bleven ze wachten en kijken. Vandaar dat Ezequiel Mosquera, die voelde dat hij sterk was, van de drie wegreed. Hij reed in op Moncoutié, maar de Fransman had nog genoeg over om een mooie overwinning te boeken. Robert Gesink neemt wel de tweede plaats over van de nieuwe nummer vier Evans.

Vuelta etappe 13: Berja – Sierra Nevada (172 km)
1. David Moncoutié (Frankrijk/Cofidis) in 5u09m22s
2. Ezequiel Mosquera (Spanje/Xacobeo) op 52s
3. Alejandro Valverde (Spanje/Caisse d’Epargne) op 1m16s
4. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) op 1m17s
5. Ivan Basso (Italië/Liquigas)
6. Samuel Sánchez (Spanje/Euskaltel) op 1m37s
7. Joaquim Rodriguez (Spanje/Caisse d’Epargne) op 2m09s
8. Cadel Evans (België/Silence-Lotto) op 2m24s
9. Paolo Tiralongo (Italië/Lampre) op 2m31s
10. Amaël Moinard (Frankrijk/Cofidis) op 3m37s

14. Johnny Hoogerland (Nederland/Vacansoleil) op 4m52s
18. Koos Moerenhout (Nederland/Rabobank) op 5m32s

Complete uitslag

Algemeen klassement
1. Alejandro Valverde (Spanje/Caisse d’Epargne) in 56u23m08s
2. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) op 27s
3. Ivan Basso (Italië/Liquigas) op 1m02s
4. Cadel Evans (België/Silence-Lotto) op 1m23s
5. Samuel Sánchez (Spanje/Euskaltel) op 1m32s
6. Ezequiel Mosquera (Spanje/Xacobeo) op 1m46s
7. Joaquim Rodriguez (Spanje/Caisse d’Epargne) in 5m02s
8. Paolo Tiralongo (Italië/Lampre) in 5u33s
9. Tom Danielson (Verenigde Staten/Garmin) op 6m42s
10. Daniel Navarro (Spanje/Astana) op 8m21s

12. Johnny Hoogerland (Nederland/Vacansoleil) op 10m23s

Complete klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.