Zorgt sneeuw voor een barre editie van Luik-Bastenaken-Luik?
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
zondag 21 april 2024 om 10:26

Zorgt sneeuw voor een barre editie van Luik-Bastenaken-Luik?

De renners zijn zojuist begonnen aan de 110e editie van Luik-Bastenaken-Luik. Of moeten we zeggen: Neige-Bastogne-Neige? Bij de start in Luik zagen we geen sneeuw, maar in de omgeving van Spa zien we een totaal ander beeld.

Afgelopen woensdag kregen de renners in de Waalse Pijl al af te rekenen met erbarmelijke weersomstandigheden, maar de weersvoorspellingen voor Luik-Bastenaken-Luik zagen er wel beter uit. Er trokken zojuist nog wel enkele buien over de Ardennen, maar van de meeste regen lijken de renners gespaard te blijven. Het blijft de komende uren wel behoorlijk koud.

En de deelnemers moeten onderweg wellicht ook nog rekening houden met sneeuw. In de omgeving van Spa – na goed tweehonderd kilometer koers – sneeuwt het momenteel. Dit is in de zone van de Côte de Wanne, Côte de Stockeu en Côte de la Haute-Levée.

Niet de eerste sneeuweditie
De laatste keer dat de renners in Luik-Bastenaken-Luik de sneeuw moesten trotseren, was in 2016. Wout Poels wist acht jaar geleden deze barre en gure editie van La Doyenne te winnen. De meest bekende sneeuwuitgave werd gehouden op zondag 20 april 1980.

Van de 174 gestarte renners zouden slechts 21 de finish bereiken, vanwege de zware winterse weersomstandigheden. Bernard Hinault won na een helse tocht met meer dan negen(!) minuten op de nummer twee, Hennie Kuiper.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.