Zottegem presenteert ‘uitdagend’ BK-parcours: “Belangrijk ijkpunt naar de Spelen”
Remco Evenepoel op weg naar de Belgische titel in 2023 - foto: Cor Vos
woensdag 7 februari 2024 om 13:46

Zottegem presenteert ‘uitdagend’ BK-parcours: “Belangrijk ijkpunt naar de Spelen”

Renners die op 23 juni een gooi willen doen naar de Belgische titel, krijgen het zeker niet cadeau. In en rond Zottegem is namelijk een pittig ‘flandrienparcours’ uitgetekend met enkele hellingen en bekende kasseistroken.

Het Marktplein van Sint-Lievens-Houtem vormt het decor voor de start van het BK wielrennen 2024. Van daaruit gaat het naar Herzele en een eerste keer Zottegem. In een eerste lus van net geen vijftig kilometer volgen er met de beklimmingen van de Diepestraat, Klemhoutstraat en Hostellerie en een passage over de kasseien van de Paddestraat al enkele mogelijke scherprechters. De vrouwen leggen deze lus één keer af, de mannen twee keer.

Daarna volgt een lokale ronde van 22,9 kilometer in en rond Zottegem, waarin het oppassen is voor de beklimming van de Grotebergestraat en de kasseien van het Kruiswaterplein en de Lippenhovestraat. Deze laatste kasseistrook kennen we – net als de Paddestraat – vooral uit de Ronde van Vlaanderen. De vrouwen krijgen deze beslissende lus drie keer voor de wielen geschoven, de mannen zelfs vier keer.

De vrouwen zullen na 120,5 kilometer finishen in Zottegem, de mannen na 216,7 kilometer. Dan kennen we ook de opvolgers van Lotte Kopecky en Remco Evenepoel.

Belangrijke afspraak
“In aanloop naar de Olympische Spelen, een maand later, vormt het BK een belangrijk ijkpunt”, schetst Tom Van Damme, de voorzitter van Belgian Cycling, in gesprek met Sporza. “Zowel bij de vrouwen als bij de mannen hebben we meer en meer internationale toppers die van het BK een belangrijke afspraak maken. Elke renner wil ooit die mooie tricolore trui dragen. Op een uitdagend parcours in Zottegem verwachten we opnieuw een hoogstaande sportieve strijd.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.