Zwift lanceert eSports in het wielrennen met KISS Super League

Zwift lanceert eSports in het wielrennen met KISS Super League

foto: Zwift

Zwift doet zijn intrede in de eSports. Het bekende online training- en wedstrijdplatform voor wielrenners trapt woensdagavond af  met de KISS Super League, waarin vijftien uitgenodigde ProContinental- en Continental-teams het online tegen elkaar opnemen. De complete productlancering van Zwift eRacing volgt naar verwachting in 2020.

“Het wielrennen heeft Zwift omarmt als trainingsplatform en Zwift heeft zichzelf daarnaast bewezen als een talent-identificatie-platform voor de professionele wielersport”, stelt Zwift-CEO Eric Min. “Dit is het moment om door te duwen met eSports en daarmee waarde te creëren voor de wielersport. Ons doel is om een nieuw onderdeel binnen een bestaande sport te creëren, die op goedkeuring kan rekenen van profrenners, amateurs en wielerfans van over heel de wereld.”

In de KISS Super League voor mannen nemen vijftien teams het tegen elkaar op. Vier daarvan zijn van ProContinental-niveau, negen komen uit als Continental-team en daarnaast zijn er twee ploegen samengesteld uit de Zwift-gemeenschap. De KISS Super League voor vrouwen bestaat uit zes profteams – waaronder Canyon//SRAM en Bigla – en eveneens twee Zwift-community-formaties. De eerste wedstrijd voor hen staat op donderdag 5 februari gepland.

Wiggins steunt initiatief
Een van de teams die bij de mannen meedoen, is Wiggins Le Col. Oprichter Sir Bradley Wiggins zal aanwezig zijn in de Pinarello-winkel in Londen, waar zijn renners zullen inloggen op Zwift. “De geschiedenis van de wielersport is heel speciaal voor mij, maar dat betekent niet dat de sport niet kan veranderen”, vertelt de Tour de France-winnaar van 2012. “Als ouder wil ik onze sport toegankelijk houden voor jonge mensen. En als een computerspel kinderen van de bank en op de fiets kan krijgen om te trainen en te koersen, dan ben ik een supporter!”

Daarmee doelt Wiggins op het feit dat Zwift een generatie jonge fietsers en een breder publiek wil inspireren om te gaan fietsen, door de gamificatie van de koersbeleving. Het platform benadrukt dat deze nieuwe vorm niet de strijd aan gaat met de monumenten of grote rondes die we kennen uit het profwielrennen. Met de KISS Super League willen ze een nieuwe dimensie aan het wielrennen toevoegen. Naast de competities voor de profs, lanceert Zwift ook een competitie voor recreanten en amateurs.

foto: Zwift


Regels

Zwift heeft de regels voor beide Super League’s gelijkgesteld. De mannen trappen dus vanavond af en zullen tot 27 maart iedere woensdagavond (Nederlandse tijd) het tegen elkaar opnemen. Voor de vrouwen staat de eerste wedstrijd gepland op donderdag 5 februari. Hun competitie duurt tot en met 9 april. De KISS Community League voor recreanten en amateurs begint op donderdag 31 januari om 12.00 uur Nederlandse tijd. Iedereen kan een ploeg van vier tot acht renners vormen. De regels voor de wedstrijden volgen hieronder.

 1. In totaal bestaat de competitie uit tien koersen, met één wedstrijd per week. De beste acht resultaten tellen mee voor de puntentelling aan het einde van de competitie
 2. Ploegen moeten bestaan uit tenminste acht renners.
 3. Er moeten tenminste vier renners zijn die aan alle wedstrijden mee doen en alle renners moeten de finish van de koers halen.
 4. Alle renners zijn verplicht een hartslagmeter te dragen.
 5. Teams en renners moeten gebruikmaken van trainers en krachtbronnen van de organisatie.
 6. Renners moeten accurate lengte- en gewicht-meetinstrumenten gebruiken; de organisatie kan hen verplichten om zich te wegen ter controle.
 7. Power-ups zijn te allen tijde toegestaan.
 8. Een dicht wiel is niet toegestaan.
 9. Als een renner is gelost en gedubbeld, mag hij of zij niet terugkeren in het peloton.
 10. De puntentelling is als volgt:
  flag-nr1: 25 punten
  flag-nr2: 20 punten
  flag-nr3: 15 punten
  – 4de: 12 punten
  – 5de: 10 punten
  – 6de: 9 punten
  – 7de: 8 punten
  – 8ste: 8 punten
  – 9de: 7 punten
  – 10de: 7 punten
  – Plek 11 t/m 14: 6 punten
  – Plek 15 t/m 20: 5 punten
  – Plek 21 t/m 30: 4 punten
  – Plek 31 t/m de laatste: 1 punt
 11. Alle punten van de renners telt men bij elkaar op tot een teamtotaal. De ploeg met de meeste punten wint.
 12. De organisator maakt alle beslissingen over implementatie en overtreding van de regels. Renners hebben het recht om beroep aan te tekenen tegen beslissingen van de organisatoren. Ze hebben tot 24 uur na de mededeling van de beslissing om ertegen te protesteren.

De eerste ronde van de KISS Super League is vanavond vanaf 20.00 uur Nederlandse tijd te volgen op de Facebook-pagina van Zwift. Het platform sluit niet uit dat de wedstrijden in de toekomst ook via YouTube zijn te volgen.


Deelnemende ploegen KISS Super League – mannen
flag-fr Cofidis
flag-us Hagens Berman Axeon
flag-il Israel Cycling Academy
flag-us Novo Nordisk

flag-us Arapahoe|Hincapie p/b BMC
flag-au Australian Cycling Academy-Sunshine Coast
flag-gb Canyon dhb p/b Bloor Homes
flag-za Dimension Data U23
flag-gb Madison Genesis
flag-au Oliver’s Real Food
flag-gb Ribble
flag-nl SEG Racing Academy
flag-gb Wiggins Le Col
Zwift Community All Stars
Swift Academy Dream Team

Deelnemende ploegen KISS Super League – vrouwen
flag-dk Bigla
flag-de Canyon//SRAM
flag-be Doltcini-Van Eyck
flag-us Hagens Berman Supermint
flag-us TWENTY20
Zwift Community All Stars
Swift Academy Dream Team
* Het laatste team maakt Zwift op korte termijn bekend


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.