Zwitser Gino Mäder wint bergrit Tour de l’Avenir
foto: Tour de l'Avenir
vrijdag 24 augustus 2018 om 16:20

Zwitser Gino Mäder wint bergrit Tour de l’Avenir

Gino Mäder heeft de achtste etappe van de Tour de l’Avenir gewonnen. De 21-jarige Zwitser kwam in de Apenrit naar Crest-Voland Cohennoz solo over de finish. Ivan Ramiro Sosa eindigde op de tweede plaats, Robert Stannard werd derde. Tadej Pogacar bleef leider en verdedigt in het klassement een kleine voorsprong op Brandon McNulty (+7”) en Thymen Arensman (12”).

Het tempo lag in de beginfase van deze rit over slechts 81,1 kilometer erg hoog; het parcours leende zich daar ook voor, want de eerste 45 kilometer waren relatief vlak. De laatste 36 kilometer zou dan bergop en bergaf gaan. Het duurde een flinke poos voordat de ontsnapping van de dag van de grond kwam; er werd wel aangevallen, maar niemand kreeg ruimte.

Strijd barst los
Pas op 46 kilometer van de streep pakten acht renners een kleine voorsprong; zij pakten dertig seconden en bouwden hun marge op het peloton nog voor het begin van de bergen uit naar een minuut. Op de lange Col de Saisies (21,5 km aan 5,7%) barstte dan de strijd los; vanuit het peloton werd er gedemarreerd, maar ook in de kopgroep kraakte het.

De Noor Andreas Leknessund bleek vooraan de sterkste, maar de verschillen met het peloton waren nooit groot en op de beklimming werden alle vluchters ingerekend. Cristian Munoz, Stephen Williams en Edward Dunbar vielen aan in de slotfase van de Col de Saisies; Williams kon zijn twee medevluchters niet volgen en moest toezien hoe ze bij hem wegreden.

Mäder valt aan in afzink
Munoz en Dunbar werden echter voor de afzink weer ingerekend. In die afzink rook Gino Mäder zijn kans en versnelde. De Zwitser pakte in no time twintig seconden en begon met een mooie marge aan de laatste stijgende kilometers naar Crest-Voland Cohennoz. Robert Stannard en Georg Zimmermann zetten nog de achtervolging in, maar Mäders ritzege was veilig.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2018 16:30
Arensman opnieuw de beste Nederlander, op plek 14. Benieuwd wat de verschillen zijn.
24 augustus 2018 16:35
Ik had zelf meer verwacht van Inkelaar, gezien zijn prestaties in de Valle d´Aosta. Of is er een reden dat hij hier minder presteert?
    24 augustus 2018 16:50
    Inderdaad teleurstellend. In een interview van een paar dagen terug zegt hij niks over eventuele problemen en geeft hij aan dat hij denkt goed in vorm te zijn.
    https://www.directvelo.com/actualite/68727/kevin-inkelaar-entre-fraicheur-et-nervosite
    24 augustus 2018 17:22
    Wellicht meer bezig met zijn Roompot-stage dan met deze wedstrijd? Kan best afleiden in het koppie.
24 augustus 2018 17:40
Arensman dan nu wel 3e in het klassement.
24 augustus 2018 17:49
Weinig beloften die het hele jaar constant rijden. Williams werd vandaag ook weer uit het wiel gereden. Van den Dool staat ook er nog redelijk goed voor en is ook nog jong.
24 augustus 2018 21:44
Een Apenrit, wat is dat? Wie het eerste boven op de rots is?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.