Zwitserse overheid eist miljoenen terug van UCI na niet doorgaan WK Aigle-Martigny

woensdag 23 december 2020 om 12:13
Zwitserse overheid eist miljoenen terug van UCI na niet doorgaan WK Aigle-Martigny

foto: Cor Vos (archief)

De wereldkampioenschappen van 2020 hadden moeten plaatsvinden in Aigle en Martigny, maar vanwege de coronamaatregelen werd het evenement geschrapt en werd de mondiale titelstrijd in het Italiaanse Imola gehouden. Nu smeekt de Zwitserse overheid de Internationale Wielerunie UCI om de ontvangen miljoenen terug te storten. “Het zou absurd zijn om miljoenen winst te maken met overheidsgeld na een geannuleerd WK.”

In totaal werd er door de federale overheid, de kantons Vaud en Wallis en de gemeenten 11,8 miljoen Zwitserse Frank (zo’n 10,9 miljoen euro) ter beschikking gesteld. Alleen al de federale overheid had vijf miljoen overgemaakt naar het organisatiecomité. Een aanzienlijk deel van dit bedrag kwam uiteindelijk bij de UCI terecht.

Vanwege de coronacrisis besloot de federale overheid in augustus geen evenementen met meer dan duizend toeschouwers meer toe te staan, waardoor het WK geannuleerd moest worden. De UCI vond met Imola in extremis een geschikt alternatief. Opnieuw inde de UCI hiervoor een toeslag, zo schrijft de Neue Zürcher Zeitung.

Absurd
Namens de Zwitserse Nationale Raad doet Aline Trede een dringend verzoek aan de UCI het geld terug te storten. “Het zou absurd zijn om miljoenen winst te maken met overheidsgeld na een geannuleerd WK. We vragen de UCI het ontvangen geld, minus de gemaakte kosten, onmiddellijk terug te betalen aan de federale overheid, kantons en gemeenten.”

De UCI heeft voorlopig niet gereageerd. De Zwitserse wielerbond zegt in gesprek te zijn met de UCI. “We proberen druk uit te oefenen”, zegt algemeen directeur Markus Pfisterer. “Dit is voor ons een urgente zaak. Het gaat om belastinggeld.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair