Tour 2024: Dit zeiden Yates, De Plus, Girmay en de Nederlandse hoofdrolspelers na rit zeventien
woensdag 17 juli 2024 om 19:25

Tour 2024: Dit zeiden Yates, De Plus, Girmay en de Nederlandse hoofdrolspelers na rit zeventien

Tijdens de Tour de France is er elke dag wat te bespreken. Voor elke etappe en na de finish van elke rit staan veel renners de pers te woord. De meest interessante interviews en reacties vanuit het peloton en de ploegleiding bundelt WielerFlits hier in het blog.

Biniam Girmay pakt dag na val weer punten: “Had superveel pijn, maar mentaal ben ik heel sterk”

Biniam Girmay pakt dag na val weer punten: “Had superveel pijn, maar mentaal ben ik heel sterk”

Biniam Girmay kwam dinsdag hard ten val in de Tour de France. Het was dan ook de vraag hoe de groenetruidrager de woensdagrit door zou komen. Inmiddels is het antwoord bekend: de Eritreeër slaagde voor de test en verstevigde zelfs zijn leidende positie in het puntenklassement. Onderweg had de renner van Intermarché-Wanty echter wel veel pijn, vertelde hij na afloop.

“Eerlijk gezegd deden mijn elleboog en knie deden vandaag heel erg pijn”, aldus Girmay in het flashinterview na afloop. “Vooral mijn elleboog. Door de hechtingen kon ik niet goed bewegen. Omdat het een snelle rit was, moest je na de bochten steeds accelereren. Ik had superveel pijn. Maar mentaal ben ik heel sterk, dus ja, ik ben blij om weer wat punten te pakken.”

Het ziet er met nog slechts vier ritten te gaan goed uit voor Girmay, wat de zege in het puntenklassement betreft. Naaste belager Jasper Philipsen heeft nauwelijks meer kansen om in te lopen. “Als je dichter bij de finish komt, voel je je mentaal ook heel sterk. Je zegt tegen jezelf: het is nog maar twee, drie dagen. Dat geeft me heel veel motivatie. Ik ben heel blij dat het vandaag goed ging.”

Laurens De Plus had ‘legend’ als helper: “Als hij voor je op kop rijdt, móét je all-in gaan”

Laurens De Plus had ‘legend’ als helper: “Als hij voor je op kop rijdt, móét je all-in gaan”

Laurens De Plus koos woensdag de aanval in de zeventiende etappe van de Ronde van Frankrijk. Het leverde de Belg uiteindelijk een vierde plaats op in de rituislag. “Je hoopt natuurlijk altijd op meer, maar ik heb alles gegeven. Daar moet ik blij mee zijn”, zei hij na afloop in een video op de sociale media van INEOS Grenadiers.

De Plus maakte deel uit van een grote vluchtersgroep. Ook zijn ploeggenoot Geraint Thomas, in 2018 nog winnaar van de Tour, zat mee. En de Brit stelde zich volledig in dienst. Dat gaf De Plus extra motivatie. “Als G voor je op kop rijdt, móét je natuurlijk all in gaan”, klonk het.

“Ik had echt kippenvel op de fiets, toen hij voor me aan het rijden was. Ik zei het ook via de communicatie: G, je bent een legend man. Ik weet dat hij erg afziet deze Tour. Dat hij nu voor mij op kop rijdt, laat zien wat een karakter hij heeft en wat voor grote kampioen hij is.”

Ilan Van Wilder: “Remco wil derde plaats veiligstellen, al de rest is bonus”

Ilan Van Wilder: “Remco wil derde plaats veiligstellen, al de rest is bonus”

Ilan Van Wilder zag zijn kopman Remco Evenepoel een van de grootste winnaars van de dag worden in de 17e Tourrit. Niet dat Evenepoel de rest op een hoopje reed, maar hij pakte wel tien seconden terug op Jonas Vingegaard en werd de eerste klassementsman aan de finish. Op die manier staat hij nog wat steviger op plaats drie in het klassement.

“Deze rit was op voorhand lastig in te schatten”, zegt Van Wilder voor onze camera. “Het was duidelijk dat het vandaag voor de ontsnapping zou zijn, maar in de achtergrond kon het ook nog een gevecht worden voor de klassementsmannen. Het was 2,5 uur volle koers voor de ontsnapping. Iedereen werd wat loom en leek zich er wat bij neer te leggen dat het vandaag voor de vluchters was. Ik dacht daarna dat we rustig naar de finish zouden rijden met de klassementsrenners, tot dat Lidl-Trek de boel in gang trok en toen waren we wel vertrokken. De gele trui viel ook aan en dan zat het spel op de wagen tot de finish.”

Van Wilder en Soudal Quick-Step konden dankzij de tijdswinst van Evenepoel wel positief op de rit terugkijken. “We hadden het niet zien aankomen, maar we hebben er gebruik van gemaakt in een positieve zin. Onze kopman ziet er goed uit, is heel sterk en heeft een belangrijke mentale overwinning genomen. Alles wat we kunnen pakken is mooi meegenomen.”

“Morgen is weer zo’n rit, misschien nog iets meer voor de vluchters dan vandaag. Maar iedereen gaat vandaag in de benen voelen, veel renners hebben al veel gegeven om in de vlucht te geraken. Het zal gelijkaardig zijn. Daarna komen de Alpen eraan en dat zijn toch andere ritten, meer een slijtageslag waar bepaalde ploegen het initiatief zullen nemen. Dat is zeker niet slechter voor ons. Ons objectief is om derde plaats veilig te stellen en alles extra is bonus.”

Marijn van den Berg viert feest, maar maakt zich ook zorgen: “Het ging echt niet goed”

Marijn van den Berg viert feest, maar maakt zich ook zorgen: “Het ging echt niet goed”

Marijn van den Berg mocht juichen in de zeventiende etappe van de Tour de France. De Nederlander van EF Education-EasyPost zag immers zijn Ecuadoriaanse kopman Richard Carapaz de etappe op zijn naam schrijven.

“Ik vernam het vanuit de auto, die zat achter de grupetto. Dat was wel mooi om te horen. We waren met z’n vieren van de ploeg in die groep. Dat is leuker, dan kan je het samen gelijk vieren. We gaven elkaar een boks. We hebben er hard voor gereden met z’n allen, vooral in het begin en de afgelopen dagen sowieso. Dan is het mooi als het een keer lukt.”

Qua aanvalslust stak Carapaz er inderdaad al langer bovenuit. “Er is alleen de vluchters nog niet veel gegund, dan is het extra mooi dan als het wel lukt. Hij was gewoon heel goed. Richard en Healy waren in orde, we proberen hen elke keer goed voorin te houden, gaten dicht te rijden, zodat ze kunnen mee springen. Dat deden we vandaag ook, we hadden het vertrouwen erin.”

Toch werd het voor Van den Berg geen zorgeloze dag. “Ik heb veel last van de val van gisteren. Het was even zwaar vandaag, hopelijk kan ik herstellen en de paar laatste dagen doorkomen. Het was wel de bedoeling om door te gaan tot Nice, maar ik moet kijken hoe ik me voel. Het ging vandaag echt niet goed.”

Simon Yates wilde per se solo naar Superdévoluy: “Misschien betaalde ik daar de tol voor”

Simon Yates wilde per se solo naar Superdévoluy: “Misschien betaalde ik daar de tol voor”

Simon Yates was in de zeventiende etappe van de Tour de France dicht bij de dagzege. De Brit moest enkel zijn meerdere erkennen in Richard Carapaz. “Wederom een ​​tweede plaats in een etappe voor mij”, zegt hij op de site van Jayco AlUla.

“Ik deed mijn best, maar uiteindelijk had ik geen benen meer. Chapeau voor Richie“, doelt hij op ritwinnaar Richard Carapaz. “Hij heeft een geweldige rit gereden. Ik heb alles gegeven in de finale.”

De beslissing viel op de Col du Noyer, de voorlaatste beklimming van de dag. “Aan de voet volgde ik Romain Bardet. Ik weet niet of hij iemand anders probeerde te lanceren, maar toen zag ik dat ik een gat had, dus besloot ik vol gas te gaan. Ik was liever alleen dan dat iemand terugkwam, dus ik probeerde Richie en Stephen Williams op afstand te houden. Misschien betaalde ik daar uiteindelijk een beetje de tol voor, maar ik wilde echt niet dat ze me terug zouden pakken.”

In de laatste dagen van de Tour volgen er mogelijk nog meer kansen voor de goed klimmende aanvallers, zoals Simon Yates. “Ik weet niet wat de klassementsmannen willen doen de volgende bergetappes, maar als de kans zich voordoet, probeer ik het opnieuw.”

Broers Roodhooft grijpen opnieuw drie ritzeges in de Tour: “Moeilijk begin, maar dit is fantastisch”

Broers Roodhooft grijpen opnieuw drie ritzeges in de Tour: “Moeilijk begin, maar dit is fantastisch”

Alpecin-Deceuninck kende zeker geen denderende start in de 111e Tour de France, maar inmiddels staat de teller van de ploeg toch weer op drie overwinningen. Jasper Philipsen snelde in de zestiende etappe naar Nîmes naar een hattrick. “Een ritzege was misschien net iets te mager, drie gaat in de richting van fantastisch.”

Het zijn de woorden van manager Philip Roodhooft, die voor de camera van WielerFlits ook nog ambitieus is voor de komende dagen. “We hebben nog een aantal dagen. De kansen zijn schaars, maar er is minimaal nog één kans en die zullen we proberen te pakken. We blijven ook vechten voor groen. Zeg nooit nooit.”

Tadej Pogacar ongeschonden door sprint: “Blij dat deze ritten erop zitten”

Tadej Pogacar ongeschonden door sprint: “Blij dat deze ritten erop zitten”

Voor Tadej Pogacar was de zestiende etappe een kwestie van overleven. Het rustige tempo zal de gele truidrager deugd hebben gedaan, want de komende dagen staan een aantal belangrijke etappes op het programma. Toch was er niet alleen maar sprake van ontspanning bij de renner van UAE Emirates, zei hij onder meer tegen WielerFlits.

Doordat het peloton de wind in de zij had waren de renners toch de hele dag alert, en ook de valpartij waar Biniam Girmay bij betrokken was zal voor de nodige stress hebben gezorgd. “Dit jaar waren de sprintritten vrij uniek. Er was  altijd gevaar door de wind. Elke rit was er wel iets dat het tricky maakte. Ik ben blij dat de sprints erop zitten, maar het moeilijkste deel van de Tour zit er zeker nog niet op”, aldus de Sloveen.

Hoe Pogacar zich voelt na ruim twee weken Tour? “Ik voel me nu zoals in elke grote ronde in deze fase. Ik denk dat iedereen wel wat vermoeid is, want de afgelopen twee weken is er hard gekoerst. Volgens mij is iedereen aan het aftellen is naar Nice”, besloot hij.

Bauhaus (2e) sprint naar beste rituitslag: “Maar Philipsen was veel sneller”

Bauhaus (2e) sprint naar beste rituitslag: “Maar Philipsen was veel sneller”

Phil Bauhaus werd vandaag voor de tweede keer in zijn carrière tweede in een Touretappe. In de straten van Nîmes moest de rappe Duitser alleen de duimen leggen voor Jasper Philipsen.

“De sprintvoorbereiding verliep naar wens”, vertelde Bauhaus na afloop aan Eurosport. “Met name Jack (Haig, red.) deed het heel goed. Hij hield ons van kilometer nul tot en met de finale goed van voren. Matej (Mohoric, red.) en Nikias (Arndt, red.) brachten mij daarna uitstekend naar voren. Ze loodsten me langs de rotondes en door de bochten.”

De laatste kilometers pasten wel in het straatje van Bauhaus. “Ik geef de voorkeur aan een meer technische finale. Daardoor kan ik makkelijker in het wiel volgen. Ik ben meer dan tevreden met deze tweede plek. Philipsen was in de sprint veel sneller”, geeft Bauhaus ruiterlijk toe.

Onderweg naar Nîmes gebeurde er ogenschijnlijk niet al te veel, maar voor de 30-jarige Duitser was het wel degelijk een nerveuze etappe. “Geen enkele klassementsrenner wil in een vlakke rit tijd verliezen. Zij reden dus wat nerveuzer rond. Dat zorgt zeker voor meer stress in het peloton. Maar buiten de val in de laatste kilometer, kwam iedereen ongeschonden aan de finish”, is hij opgelucht.

Alexander Kristoff weer derde in de sprint: “Hectische finale met al die rotondes”

Alexander Kristoff weer derde in de sprint: “Hectische finale met al die rotondes”

Alexander Kristoff kwam dinsdag in de laatste etappe voor de sprinters als derde over de streep. In Nîmes moest de inmiddels 37-jarige Noor alleen zijn meerdere erkennen in ritwinnaar Jasper Philipsen en Phil Bauhaus.

Na afloop van de rit verscheen de renner van Uno-X Mobility voor de camera van Eurosport en deed hij zijn verhaal. “Het was een bijzonder hectische finale met al die rotondes. We deden het als ploeg goed, maar we slaagden er helaas niet in om bij elkaar te blijven. We reden met drie man op kop en daarachter zat de trein van Alpecin-Deceuninck.’

Søren Wærenskjold en ik zaten daar weer achter”, blikt Kristoff in detail terug op de finale. “Dat was vandaag doorslaggevend. Als ik voor Jasper had gezeten had ik hem misschien af kunnen houden. Hij was echter wel zeer snel, maar dan was ik in ieder geval kansrijker.”

Nu de laatste sprintersrit in de Tour erop zit, kan Kristoff al eens terugkijken op zijn Tour. “Ik droomde natuurlijk van een overwinning, maar twee keer derde is beter dan wat de meeste sprinters hier presteren. Nu begint een soort trainingskamp naar Nice. Daarna richt ik mijn pijlen op de najaarswedstrijden.”

Arnaud De Lie flirt met valpartij: “Het was hectisch, niet normaal”

Arnaud De Lie flirt met valpartij: “Het was hectisch, niet normaal”

Arnaud De Lie klonk voor de start van de zestiende etappe nog bijzonder ambitieus, maar de Belgische kampioen kwam er in de sprint in Nîmes niet aan te pas. De renner van Lotto Dstny liet zich in de hectiek wegdrummen en kon zo zijn spurt niet eens inzetten.

“Het was hectisch, niet normaal”, begint de jonge Waal zijn relaas bij Sporza. “De val van Biniam Girmay gebeurde net achter mij. Ik reed zelf ook schouder aan schouder met een andere renner. Een andere coureur gaat vervolgens naar links en ik kwam echt zeer dicht bij de hekken.”

De Lie kwam uiteindelijk als 27ste over de finish. Baalt hij nu dan ook als een stekker? “Nee, ik ben niet ontgoocheld. Ik ben niet tegen de grond gegaan. We hebben vandaag alles gegeven, maar op een gegeven moment verloor ik mijn ploeggenoten door de val van Girmay.”

“Het is moeilijk om dan nog te corrigeren. Het is nu eenmaal zo”, klinkt het enigszins gelaten. “Het is jammer dat ik vandaag niet kon sprinten, maar ik ben wel blij met mijn andere spurts in deze Tour. Dat is goed met het oog op de toekomst. Nu wil ik graag Nice halen. Het is superbelangrijk om mijn eerste Tour uit te rijden”, is hij nog gemotiveerd voor de komende, lastige dagen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.