Volg hier de Volta a Portugal 2022
maandag 15 augustus 2022 om 15:45

Volg hier de Volta a Portugal 2022

De Volta a Portugal kan qua lengte en populariteit niet wedijveren met de grote rondes, maar qua spektakel hoeft de Grandíssima vaak niet onder te doen voor de Giro, Vuelta of Tour. Ook dit jaar kan de wielerliefhebber zich weer opmaken voor elf dagen strijd, al zullen de straffe stoten van het geschorste W52 / FC Porto deze editie uitblijven. Wie gaat er in hun afwezigheid met de eindzege vandoor? Volg het hier op WielerFlits!

De organisatie van de Volta a Portugal heeft gekozen voor een koerswijziging. Letterlijk en figuurlijk. Waar de parcoursbouwers normaal de neiging hadden om zoveel mogelijk bergen in de route te proppen, is ditmaal gekozen voor een wat meer uitgebalanceerd rittenschema. Na een proloog, in hoofdstad Lissabon, volgen eerst twee relatief eenvoudige ritten. Op de eerste zondag volgt dan de eerste grote bergetappe met finish op de Alto da Torre (20,2 km aan 6,4%).

Na één rit om wat bij te komen en een rustdag, volgt op woensdag opnieuw een aankomst bergop. Ditmaal wordt gefinisht bovenop de Miranda do Corvo (9,9 km aan 8,2%). Aansluitend zijn er drie heuvelritten, waarvan de laatste de lastigste lijkt. Etappe negen, de laatste rit in lijn, is de koninginnenrit. Op deze dagen moeten meerdere bergen bedwongen worden en ligt de aankomst opnieuw boven.

Wie hier een tik krijgt, kan dat op de slotdag mogelijk echter nog rechtzetten. De elfdaagse sluit namelijk af met een individuele tijdrit van 19 kilometer tussen Porto en Vila Nova de Gaia.

Favorieten
Kijken we naar de favorieten, dan valt ons blik allereerst op Mauricio Moreira. Vorig jaar werd de Uruguayaan tweede, slechts tien seconden achter Amaro Antunes. De Portugees van W52 / FC Porto is er dit jaar echter niet bij, omdat de UCI de licentie van de ploeg heeft ingetrokken. De reden: een dopingonderzoek dat loopt sinds dit voorjaar. De ploeg van Moreira, Glassdrive Q8 Anicolor, zou hun machtsvertoon weleens kunnen herhalen.

De Volta a Portugal is niet te zien op de Nederlandse en Belgische tv. Wel is wedstrijd via een livestream van RTP Play te volgen.

Links
Website organisatie
Deelnemerslijst

Liveticker (Twitter organisatie)
Liveticker (Twitter #VoltaaPortugal)

Livestream (RTP Play)

Geef een reactie