Etappe 12: Bra - Rivoli

Datum: 18 mei 2023
Startplaats:
Bra
Finishplaats:
Rivoli
Afstand: 179 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

De twaalfde etappe in de Giro d’Italia is de laatste etappe voor de renners het hooggebergte induiken. RCS heeft een etappe uitgetekend van Bra naar Rivoli over 179 kilometer. Vooral de slotfase is pittig.

 

De eerste veertig kilometer in deze rit biedt een uitgelezen kans aan vluchters om een kopgroep te vormen en veel voorsprong op het peloton te pakken. Als het peloton eenmaal Bra, bekend van de Slow Food University die zich als enige universiteit ter wereld volledig bezighoudt met eten, uitrijdt, gaat het wegdek meteen omhoog. 

Geen baanbrekende beklimmingen, wel voldoende om al vroeg een forcing te voeren. Na 36,5 komen de renners boven op de eerste beklimming van de dag: de Pedaggera (4,1 kilometer aan 4,3 procent). Daarna volgt een lange, lopende afdaling naar Alba. 

Het middenrif is vervolgens helemaal vlak, als de coureurs door dorpen als Crocetta, Carmagnola en Carignano komen. Het peloton is dan al heel dicht in de buurt van auto- en chocoladestad Turijn, maar de renners laten in deze ronde de hoofdstad van Piëmont links liggen. Letterlijk, want finishplaats Rivoli ligt ongeveer twintig kilometer ten westen van Turijn.

Na 125 kilometer wordt Rivoli voor het eerst aangedaan, waarna een lokale lus van 50 kilometer als finale volgt. Hierin ligt de Colle Braida (10,8 kilometer aan 5,9 procent), die vooral in de slotkilometers lastig is. Het stijgingspercentage komt dan nauwelijks nog onder de 8,5 procent uit. Wie koers wil maken, kan hier koers maken. 


Na de top zijn er nog 28 voornamelijke dalende kilometers naar Rivoli, waar we te weten zullen komen of een vlucht uit handen is gebleven van de klassementsrenners of niet. Bekijk overzicht van Giro d'Italia