Etappe 19: Longarone - Tre Cime di Lavaredo

Datum: 26 mei 2023
Startplaats:
Longarone
Finishplaats:
Tre Cime di Lavaredo
Afstand: 182 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

Op vrijdag 26 mei staat de Koninginnenrit in de Giro d’Italia op het programma. Niet minder dan 5400 hoogtemeters krijgen de renners voor de kiezen, wat zich laat vertalen in twee beklimmingen van tweede categorie en drie van eerste categorie. De hoogtepunten? De Passo Giau en de Tre Cime di Lavaredo in de finale van de etappe. 

 

De start van de etappe in Longarone is nog redelijk vlak, alhoewel… in de eerste tachtig kilometer liggen er geen gecategoriseerde beklimmingen, maar klimt het peloton wel geleidelijk aan naar een hoogte van bijna 1000 meter. De renners rijden eerst van Longarone naar het schilderachtige stadje Belluno, van waaruit het peloton een noordelijke lus richting de Dolomieten maakt. 

Na een tussensprint in Caprile gaat de etappe langzaamaan om het echie, te beginnen met de Passo Campolongo. In het routeboek staat de klim aangegeven als 4 kilometer aan 7 procent, maar het wegdek is dan eigenlijk al veel langer aan het rijzen. Waar er ‘s ochtends nog gestart is op 436 meter hoogte, rijden de renners dan al op 1875 meter hoogte. 

In de afdaling van de Passo Campolongo rijden de renners door een belangrijk dorpje in de recente Nederlandse wielergeschiedenis: Corvara. Het is het dorp waar Esteban Chaves Steven Kruijswijk nipt klopte in de Giro van 2016, maar waar Kruijswijk wel zijn eerste roze trui behaalde en alvast een voorschot leek te nemen op de eindzege in de Giro. 

Na de afdaling zijn er 100 kilometer verreden, en kunnen de renners zich opmaken voor de laatste 80 kilometer waarin nog van alles staat te gebeuren. Zoals de Passo Valparola (13,3 kilometer aan 5,9 procent). Alhoewel deze klim voelt als een tussendoortje, is het pas de vijfde keer in deze ronde dat de Giro boven de 2000 meter (2196 meter) komt. Ga er dus maar vanuit dat de renners na deze eerste twee beklimmingen hun benen al stevig voelen. 

Later in de etappe zal het peloton nog tweemaal boven de 2000 meter komen, te beginnen met de Passo Giau. Deze iconische klim lijkt een sleutelpunt in deze Giro te worden. De Passo Giau is namelijk loodzwaar, met een lengte van 9,9 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 9,3 procent. 

In het verleden werden hier al veel heldenverhalen geschreven. Egan Bernal zette in een rit over de Passio Giau in 2021 de puntjes op de i in de Giro, en Laurent Fignon zou op de Passo Giau in 1989 de macht grijpen in de Giro, nadat Erik Breukink door een hongerklop wegzakte uit het klassement. 

De laatste twee beklimmingen moeten dan nog komen, en zoals wel vaker in de Giro is het een tweetrapsraket. Op 23 kilometer van de finish begint de Passo Tre Croci (7,9 kilometer aan 7,2 procent), waarna snel de Tre Cime di Lavaredo volgt (7,2 kilometer aan 7,6 procent). In de laatste kilometers van deze klim krijgen de renners nog stijgingspercentages van 11 en 12 procent te verduren. Uitgemergeld, zullen de renners uiteindelijk over de meet komen. Bekijk overzicht van Giro d'Italia