Etappe 20: Trevisio - Monte Lussari

Datum: 27 mei 2023
Startplaats:
Trevisio
Finishplaats:
Monte Lussari
Afstand: 18.6 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

De voorlaatste rit in de Giro d’Italia is kort en kent ‘slechts’ 1050 hoogtemeters, maar gaat veel teweegbrengen in het algemeen klassement. Het is namelijk een individuele tijdrit van 18,6 kilometer, met aankomst bergop. 

 

Het is alweer een tijdje geleden dat de Giro een echte klimtijdrit in het parcours heeft opgenomen. In 2019 was er een lastige tijdrit in en rond San Marino en ging de proloog naar de top van de San Luca in Bologna, maar die mag geen naam vergeleken met het hooggebergte dat er zaterdag op de planning staat. In die zin lijkt deze tijdrit wel op de klimtijdrit over de Alpe de Siusi, waar Alexander Foliforov in 2016 Steven Kruijswijk nipt klopte. 

Zaterdag is het alleen niet de Alpe de Siusi, maar de Monte Lussari die voor (grote) tijdsverschillen tussen de klassementsrenners moet zorgen. 

Na een vlakke aanloop vanuit Tarvisio en een eerste meetpunt na 11,3 kilometer, begint het wegdek snel te rijzen. En goed ook, want de Monte Lussari is een beest van een beklimming. 

De klim heeft een lengte van 7,3 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van liefst 12,1 procent, maar eigenlijk is de Monte Lussari nog steiler dan dat. Dat komt omdat kilometer 5 en 6 van de klim zo goed als vlak zijn. In de rest van de klim ligt het stijgingspercentage nauwelijks onder de 13 of 14 procent, met uitschieters naar de 22 procent. 

Een dag na de Koninginnenrit gaat er in deze tijdrit nog met minuten worden gesmeten. Wie gaat er het onderspit delven?Bekijk overzicht van Giro d'Italia