Etappe 21: Rome - Rome

Datum: 28 mei 2023
Startplaats:
Rome
Finishplaats:
Rome
Afstand: 126 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

In de slotrit van de Giro kan er gerelaxed en feestgevierd worden. In de straten van Rome liggen er geen gevaren meer op de loer en gaat er nog een keer om een ritzege gesprint worden.

De laatste etappe telt 135 kilometer en is een criterium van zes rondjes van 13,6 kilometer, dat doet denken aan de slotetappe in de Tour de France. Alleen is de Arc de Triomphe hier het Colosseum en draagt de leider geen gele trui, maar een roze.

 

De start is deze zondag nog in de stadswijk EUR, die in 1937 door Benito Mussolini werd gebouwd om in 1942 de wereldtentoonstelling te hosten. Door de Tweede Wereldoorlog ging deze wereldtentoonstelling niet door, maar de renners zullen deze slotrit wel eerst langs flink wat fascistische architectuur moeten zoeven voor zij het oude centrum van Rome bereiken.

In de lokale rondes zal de geschiedenis van Rome rijkelijk in kaart worden gebracht. In elke lus komen de renners namelijk onder meer de Villa Borghese, de Engelenburcht, de Spaanse Trappen, het Piazza del Popoli, de Capitolijnse musea en het Colosseum onder ogen. 

Afgesprint wordt er in het hart van het oude Romeinse Rijk. Letterlijk, want de finish ligt op de Via dei Fori Imperiali (de straat van de keizersfora, red.). Aan de linkerhand is dan het Forum van Caesar te zien en aan de rechterkant het Forum van Augustus. 


De renner die hier weet te winnen, gaat een fraaie finishfoto boven zijn bed kunnen hangen. Sam Bennett deed het in 2018, met op de achtergrond het Colosseum goed te zien.Bekijk overzicht van Giro d'Italia