Etappe 6: Napels - Napels

Datum: 11 mei 2023
Startplaats:
Napels
Finishplaats:
Napels
Afstand: 156 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

Napels zien, en dan sterven. Voor de renners in het peloton is het te hopen dat ze deze uitspraak van Johann Wolfgang von Goethe niet te serieus nemen. Na vandaag staan er namelijk nog 15 zware etappes op het programma in deze ronde. 

Wel zullen de renners begrijpen wat Goethe met deze uitspraak bedoelde: Napels en omgeving zijn zo overweldigend, dat je niets anders meer hoeft te zien als je eenmaal in Napels bent geweest. In deze rit passeren de coureurs een aantal hoogtepunten van de regio. 

 

De start en finish van deze 162 kilometer lange etappe ligt in Napels aan de beroemde baai. Vanaf de baai maken de renners een zuidelijke lus door de provincie Campanië. Dat betekent dat het peloton het eerste deel en het laatste deel van de dag om de Vesuvius heen rijden. Nadat de coureurs in het openingsuur om de Vesuvius zijn gereden, rijden ze langs Pompei, het Romeinse dorp dat in 79 na Christus bedekt werd onder as na een uitbarsting van de Vesuvius en tegenwoordig een van de beste bewaringen is uit uit de Romeinse tijd. 

In het midden van de etappe liggen er twee gecategoriseerde beklimmingen ter hoogte van het schiereiland Sorrentina en een heuvelachtig tussenstuk. De beklimming van de Valico di Chiunzi (10,4 kilometer aan 5,8 procent) is na 50 kilometer koers de zwaarste van de dag, daarna is er ook nog de Capo di Mondo (9 kilometer aan 4 procent). 

Na de Capo di Mondo rijden de renners via de Tyrreense kust terug naar Napels, waar de finishlijn is getrokken in de baai. Net als de zesde etappe is de vraag: kunnen sprinters deze rit overleven?Bekijk overzicht van Giro d'Italia