NK wielrennen

Naam:
NK wielrennen
Start: 25 juni 2023
Categorie: NC

Parcours NK Wielrennen:

Het is voor de eerste keer in tien jaar dat het Nederlands kampioenschap weer in Limburg plaatsvindt. De mannen krijgen op zondag een parcours van 218 kilometer voorgeschoteld in Zuid-Limburg met start in Valkenburg en finish in Sittard-Geleen. Het parcours telt in totaal 2500 hoogtemeters en gefinisht wordt er op een lokale omloop van iets meer dan 19 kilometer die in totaal 6,5 moet worden afgelegd. 

Het startschot wordt zondag gelost om 12.30 in het Shimano Experience Center in Valkenburg. Tijdens de neutralisatie draaien de renners meteen al de Cauberg op. Na de neutralisatie is de Geulhemmerberg (1,1 km aan 5,4%) de eerste echte beklimming in koers van de dag. Daarna volgt ook snel de Kruisberg (700 meter aan 7,9%). 

De coureurs rijden vervolgens in zuidelijke richting via Cadier en Keer, Margraten en Mheer over uit de Volta Limburg Classic bekende klimmetjes als de Eckelraderweg (600 meter aan 7,2%) en het Mheerelindje (500 meter aan 6,5%) naar de 'Amstel'-beklimmingen. Op dat moment is er iets meer dan 30 kilometer afgelegd.

De beklimmingen die daarna volgen zijn de Camerig (4,2 kilometer aan 4,7 procent), Pas van Wolfhaag (1,9 kilometer aan 5,1%) en de Côte des Trois Frontières (2,2 km aan 6,6%). Na deze heuvels zitten de langste en zwaarste beklimmingen op dit NK er wel op en maakt het peloton vaart richting Sittard-Geleen via Eys, Ubachsberg en Voerendaal. Na 83 km wordt het lokale circuit bereikt.

Op deze lokale omloop, die ook deels door het centrum van Sittard gaat, zal de wedstrijd ontbranden. Elke ronde van 19 kilometer telt ongeveer 180 hoogtemeters en heeft drie beklimmingen: de Kollenberg (0,5 km aan 6,8%), de Stockselseweg (0,4 km aan 5,3 procent) en de klim op het Watersley Sports & Talent Park (600 meter aan 5,3%). Hier wordt ook gefinisht. Een kolfje naar de hand van MVDP, zo lijkt het toch wel.

Laatste nieuws over NK wielrennen