Etappe 13: Bourg d’Oisans - Saint-Étienne

Datum: 15 juli 2022
Startplaats:
Bourg d'Oisans
Finishplaats:
Saint-Étienne
Afstand: 193 kilometer
Starttijd: 13:05
Finishtijd (verwacht): 17:35

Een dag na de koninginnenrit naar de top van Alpe d’Huez is het de beurt aan de aanvallers. De klassementsmannen kunnen in etappe dertien enigszins op adem komen na twee zware dagen door de Alpen, want in finishplaats Saint-Étienne is de kans groot dat de puncheurs om de ritzege strijden, of weet een sprinter aan te haken?

Vanuit Bourg d’Oisans volgen de renners in het begin van de rit de rivier de Romanche, dwars door het prachtige Alpenlandschap van het departement Isère. De route gaat in westelijke richting stroomafwaarts naar Grenoble, de geboorteplaats van AG2R Citroën-renner Nans Peters. In het verleden was Grenoble al 41 keer start- of finishplaats van de Tour. De laatste keer was in coronajaar 2020, toen de rit met aankomst op de Col de la Loze in de Hoofdstad van de Alpen van start ging.

Na een passage door het stadscentrum gaat de rit verder in noordwestelijke richting. Er staan in de dertiende etappe vijf gecategoriseerde beklimmingen op het programma, die netjes verspreid over het parcours liggen. Na de Côte de Brié-et-Angonnes (4,8 km. – 4,2%), volgen de Col de Parménie (5,4 km – 6,7%), de Côte de l’Etang Bertache (2 km – 7,1%), de Côte du Recru (7,8 km. – 4,6%) en op slechts tien kilometer van het einde de Côte de Sorbiers (1,9 km – 4,4%).

Het gaat de opeenvolging van korte beklimmingen zijn die deze etappe lastig maakt. In het peloton zal de grote vraag zijn wie wil controleren. Wanneer een omvangrijke kopgroep ten aanval trekt, zal de voorsprong onder controle houden een lastig karwei worden.

Wellicht dat de sprintersploegen een duit in het zakje willen steken, want in Saint-Étienne ligt ook een kans voor de sprinters. De Côte de Sorbiers, de laatste beklimming op tien kilometer van de finish, is kort en niet bepaald steil. Een sprinter in topvorm moet dit kunnen overleven. Voor springveren als Julian Alaphilippe, Michael Matthews en Peter Sagan is de waarschijnlijk niet lastig genoeg om het verschil te maken, wat weer een extra voordeel is voor de sprinters.

Wie een massasprint wil voorkomen zal dus niet moeten wachten tot de finale. In 2019 won hij de achtste Tourrit die op exact dezelfde locatie finishte. Hij trok al in de eerste kilometer te aanval, kreeg een aantal medevluchters mee, maar bleek in het slot van de heuvelrit voor alles en iedereen te sterk.

De finishlijn zal liggen op de Rue Claude Verney Carron, ter hoogte van het voetbalstadion Geoffroy-Guichard. Hier speelt voetbalclub AS Saint-Étienne haar thuiswedstrijden in de Ligue 1, de hoogste competitie van Frankrijk. De kleur van het thuistenue zal bij de sprinters wel in de smaak vallen. Ze spelen namelijk in het felgroen. De bijnaam van de club is dan ook Le Verts (De Groenen).

Overigens is finishplaats Saint-Étienne historische grond voor wielrennen in Frankrijk. De allereerste Franse fiets werd hier in het jaar 1886 in elkaar gezet.Bekijk overzicht van Tour de France - 2022