Etappe 15: Rodez - Carcassonne

Datum: 17 juli 2022
Startplaats:
Rodez
Finishplaats:
Carcassonne
Afstand: 200 kilometer
Starttijd: 13:05
Finishtijd (verwacht): 17:50

Het peloton begint vandaag in Rodez, daar waar Greg Van Avermaet ‘leerde’ winnen. U weet wel, die ene Tour de France-overwinning op Peter Sagan in de oplopende aankomst in Rodez in 2015. Het was de 23ste profzege van Van Avermaet, die in 2007 debuteerde op het hoogste niveau. Na die ene dag in Rodez wist hij daar in vier jaar tijd nog achttien zeges aan toe te voegen, waaronder Omloop Het Nieuwsblad, Tirreno-Adriatico, nóg een Tourrit, de Olympische Spelen, de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix.

Zo daags voor de laatste rustdag in deze Tour de France kiest de organisatie voor een lange etappe van 200 kilometer van Rodez naar Carcassonne. Hoewel beide steden wel een heuvelachtige, of soms zelfs bergachtige omgeving hebben, laat de ASO de heuvels dit keer voor wat ze zijn. De sprinters zijn aan zet. Natuurlijk kan een ontsnapping altijd standhouden, maar dit keer lijkt de organisatie te opteren voor een kans voor de rappe mannen op deze Tourzondag.

Een opvallende keuze, omdat organisaties er steeds meer en meer voor kiezen om in de weekenden juist de lastige etappes te plannen. Dit is vooral in dienst van de tv-kijker, die toch vooral spektakel wil zien in - bij voorkeur - de bergen. Niets van dat alles. Een dag na de zware aankomst op Mende mogen de rappe mannen en hun helpers aan het werk.

“De wegen naar Carcassonne zijn vaak heuvelachtig en die lastige routes zijn vaak in het voordeel van de vluchters”, erkent ook Tourdirecteur Christian Prudhomme. “Maar in dit geval is het parcours op maat gemaakt voor de sprintersploegen. Zij moeten nog altijd hard werken om de aanval van de dag te controleren, want die kan nog altijd voor een verrassing zorgen.”

Voor de derde keer in vijf jaar is de finish van een Touretappe gelegen in het Middeleeuwse Carcassonne. In 2018 was het een traditionele grote vluchtgroep die ging strijden om de overwinning met uiteindelijk alleskunner Magnus Cort als winnaar, voor Ion Izagirre en Bauke Mollema, en vorig jaar won Mark Cavendish een massasprint. In 2006 was er ook een Tourrit naar Carcassonne en destijds was Yaroslav Popovych de beste. Hij wist solo Alessandro Ballan en Óscar Freire voor te blijven in de vestingsstad.Bekijk overzicht van Tour de France - 2022