Etappe 17: Saint-Gaudens - Peyragudes

Datum: 20 juli 2022
Startplaats:
Saint-Gaudens
Finishplaats:
Peyragudes
Afstand: 130 kilometer
Starttijd: 13:15
Finishtijd (verwacht): 17:00

De slotweek van deze Tour de France wordt gekenmerkt door twee aankomsten bergop in de Pyreneeën. De eerste daarvan staat gepland op 20 juli op het vliegveld van Peyragudes. Ook opmerkelijk, de rit van Saint-Gaudens naar Peyragudes is slechts 130 kilometer lang.

Startplaats Saint-Gaudens was ook afgelopen seizoen onderdeel van het Tourparcours: Oostenrijks kampioen Patrick Konrad wist er een typische vluchtersrit te winnen. Vanuit deze stad in de Occitanie, waar in 1950 Gino Bartali een Touretappe won, verlopen de eerste ruim vijftig kilometer behoorlijk vlak. Ideaal voor een razendsnel eerste koersuur richting de voet van de eerste klim.

En dat is niet zomaar een beklimming. De Col d’Aspin (12 km aan 6,5%) voert de renners vanuit Arreau naar bijna 1.500 meter hoogte. Het is de eerste van vier serieuze cols in de laatste tachtig kilometer van deze bergrit. Na een korte afdaling volgt de tweetrapsraket Sarrat de l’Artigou-Hourquette d’Ancizan (8,6 km aan 5,1%). Vanaf de top is het nog maar vijftig kilometer tot de aankomststreep.

Wat volgt na de Hourquette d’Ancizan is een afdaling van ruim tien kilometer en een korte vallei richting Saint-Lary-Soulan. Hier in de Hautes-Pyrénées begint de klim naar Col de Val Louron-Azet (7,4 km aan 8,3%). Afgelopen seizoen was deze col, niet al te lang maar wel heel steil, ook al onderdeel van de Tour. De rit met aankomst op de Col du Portet werd uiteindelijk een prooi voor gele truidrager Tadej Pogačar.

Na de duik richting het bergdorp Loudenvielle is het wachten op de slotklim naar het skioord Peyragudes. De beslissing valt op de acht kilometer lange klim, aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. Op de steilste stukken, onder meer in de laatste anderhalve kilometer voor de finish, tikt Peyragudes de 12% aan. De eindstreep ligt op 1.529 meter boven zeeniveau getrokken.

In de afgelopen tien jaar was Peyragudes drie keer eerder een aankomst in de grote rondes. In 2012 won Alejandro Valverde er in de Tour de France, een jaar later was Alexandre Geniez de grote man in de Vuelta a España en vijf jaar geleden zegevierde Romain Bardet op de steile slotklim.Bekijk overzicht van Tour de France - 2022