Etappe 18: Lourdes - Hautacam

Datum: 21 juli 2022
Startplaats:
Lourdes
Finishplaats:
Hautacam
Afstand: 143 kilometer
Starttijd: 13:30
Finishtijd (verwacht): 17:40

De achttiende etappe van de Tour de France 2022 in het katholieke bedevaartsoord Lourdes. Miljoenen mensen komen ieder jaar naar de grot in Lourdes, waar na de verschijning van de Maagd Maria enkele wonderbaarlijke genezingen hebben plaatsgevonden na het drinken van het bronwater. Veel mensen gaan er te voet naartoe, maar vandaag vertrekken de wielrenners er met de fiets juist vandaan.

Er staat een bergetappe van iets meer dan 140 kilometer op het programma. Een korte rit, net als die naar Peyragudes. De finish ligt op de Pyreneeënbeklimming van Hautacam. Met de auto kan je in ruim een half uur van Lourdes (waar in 2011 Thor Hushovd een Touretappe won) naar de top van de Hautacam rijden, maar de renners maken een grote, westelijke lus.

Vanuit de startplaats gaat het eerst in westelijke richting naar Louvie-Juson, waar de route de renners in zuidelijke richting stuurt tot in Laruns. Daar wacht na ongeveer zestig nagenoeg vlakke kilometers de eerste beklimming van de dag. En dat is niet de minste, namelijk de Col d’Aubisque. Deze klim is ruim zeventien kilometer lang aan een gemiddelde van 7%. Hoger dan de 1.703 meter op de top van de Aubisque komt het peloton deze etappe niet meer. De afdaling van deze bergpas, ruim twintig kilometer lang, wordt nog even onderbroken door de twee kilometer lange Col de Soulor.

De finale lijkt al vroeg te beginnen, want een kleine vijftig kilometer voor de finish begint de steile Col de Spandelles (10,4 km aan 8,1%) vanuit Ferrières. Deze klim loopt constant aan meer dan 8% omhoog, behalve tussen kilometer 6-7 en 9-10. Daar liggen de gemiddeldes op respectievelijk 6,5% en 7,8%. Als de top wordt bereikt is het nog ruim dertig kilometer naar de aankomst, waarvan bijna twintig kilometer in dalende lijn.

De slotklim leidt de renners naar de 1.520 meter hoge Hautacam. Dit skiresort was vijf keer eerder aankomst in de Tour de France, waarbij de overwinning van Bjarne Riis in 1996 bij veel oudere wielerliefhebbers nog goed in het geheugen staat. Met de wetenschap van tegenwoordig kijk je toch met een ander gevoel naar de imponerende solo die de Deen toen uit zijn benen schudde.

En dan gaan we nog niet eens uitgebreid in op de de winnaars van 2000 (Javier Otxoa won, maar Lance Armstrong reed zijn concurrentie op vier minuten) en 2008 (Juan José Cobo kreeg de overwinning toegewezen nadat zijn ploeggenoot en ritwinnaar Leonardo Piepoli werd betrapt op dopinggebruik) op Hautacam. Kortom, een Tourcol met historie. De laatste winnaar was Vincenzo Nibali in zijn succesjaar 2014.

Wat kunnen we nog vertellen? De Hautacam is 13,6 kilometer lang aan 7,8%. Op het steilste punt, ergens halverwege, tikt het stijgingspercentage de 13% aan. De achtste, negende en elfde kilometer van de klim zijn het steilst: hier loopt het stijgingspercentage lange tijd in de dubbele cijfers. De laatste pakweg 2,5 kilometer vlakt het iets af met percentages rond de 6 à 7%.Bekijk overzicht van Tour de France - 2022