Etappe 2: Roskilde - Nyborg

Datum: 02 juli 2022
Startplaats:
Roskilde
Finishplaats:
Nyborg
Afstand: 199 kilometer
Starttijd: 12:15
Finishtijd (verwacht): 17:15

De start van de tweede etappe is in de bloeiende universiteitsstad Roskilde. Het Museum van de Moderne Kunsten is er te vinden, net als Museum Ragnarock. Daarin staat de rock-, pop- en jeugdcultuur centraal. Logisch ook, want jaarlijks vindt er het Roskilde Festival plaats. Dat is het grootste festival van Noord-Europa, dit jaar in de week voor de Tour-start. Headliners zijn onder meer Post Malone, Dua Lipa, Jimmy Eat World en The Strokes. 

“Roskilde is de oude vikinghoofdstad van Denemarken”, vertelt inwoner Mikkel Condé, hoofd communicatie bij Israel-Premier Tech. “In de haven vind je het Vikingschipmusuem. Je vindt er vijf schepen uit de elfde eeuw terug en ze laten er zien hoe ze in die tijd gebouwd werden. Ook de Kathedraal van Roskilde (UNESCO Werelderfgoed, red.) is een bekende toeristische attractie. Daar liggen sinds de middeleeuwen vrijwel alle Deense vorsten begraven. Roskilde heeft tevens een van de beste juniorenteams ter wereld. Veel Deense renners hebben die opleiding doorlopen, waaronder ex-wereldkampioen Mads Pedersen.”

Finishplaats Nyborg – een vestingstadje uit 1193, een deel van het kasteel staat nog – op het eiland Funen heeft dan weer een Nederlands haakje. Tijdens de Deens-Zweedse oorlog werd Nyborg ingenomen door de Zweden. Met behulp van de Nederlandse vloot werd ze weer ontzet. Aan het roer daarvan stond Michiel de Ruyter. Nu is Nyborg vooral bekend dankzij de lange brug Storebæltsbroen over de zeestraat Grote Belt, die Sjælland met Funen verbindt.

Route

Op papier is de tweede rit van deze Tour de France niet lastig, beaamt Condé. Vanuit Roskilde trekken de renners in noordwestelijke richting. Het peloton zal helemaal naar het noorden van Sjælland rijden, waar de eerste bergpunten van deze Tour te verdienen zijn. In een tijdsbestek van 22 kilometer liggen drie hellingen van de vierde categorie: d’Asnæs Indelukke, d’Hove Stræde en Kårup Strandbakke (na 84,5 kilometer). Het peloton vervolgt hun weg daarna in zuidwestelijke richting langs de zee.

Eenmaal aangekomen in Kalundborg, mogen de snelle mannen voor het eerst aan het werk tijdens de tussensprint van de dag. Dat kan tevens het startsein zijn voor een hectische en lange finale. Het parcours gaat daarna namelijk in zuidelijke richting langs de kustlijn, waar de wind bijna vijftig kilometer lang vrijspel heeft. Alsof dat nog niet genoeg is, draaien ze bij Svenstrup rechtsaf. Daar wacht de achttien kilometer lange Storebæltsbroen. Op deze brug is maar een zuchtje wind nodig om het op de kant te gooien. Na de brug volgen nog slechts drie, vrij technische kilometers tot de streep in Nyborg.

“Behoudens de renners hoopt iedereen die dag op wind”, denkt Condé. “Maar om eerlijk te zijn acht ik die kans niet groot. De grote focus ligt op de brug. Waaiers ontstaan daar op natuurlijke wijze als de wind uit het noorden komt, maar normaal gesproken komt dat in juli weinig voor. Het deel van de zuidelijke route langs de kustlijn tot aan het moment dat de renners rechtsaf slaan de Storebæltsbroen op, is veel gevaarlijker. Normaal wenst iedere Deen voor juli veel zon en wind. Maar op die ene dag, ben ik er oké mee als het waait.” Bekijk overzicht van Tour de France - 2022