Etappe 8: Dole - Lausanne

Datum: 09 juli 2022
Startplaats:
Dole
Finishplaats:
Lausanne
Afstand: 184 kilometer
Starttijd: 13:05
Finishtijd (verwacht): 17:40

Etappe 8 brengt het Tourpeloton naar buurland Zwitserland. Na het Grand Départ in Kopenhagen (Denemarken), een etappestart in België (Binche, etappe 6) is met thuisland Frankrijk meegerekend het vierde land dat het Tourcircus ontvangt. Je kunt gerust stellen dat de Tour de France 2022 een internationale editie is.

De rit begint nog op Frans grondgebied, in de Jura. Startplaats is het provinciestadje Dole, dat op driekwartier rijden ten zuidoosten van mosterdstad Dijon ligt. Het is de vierde keer dat de Tour de France een tussenstop in Dole maakt. De eerste keer was voorlopig ook de enige keer dat het een aankomstplaats was. In 1939 finishte rit 17a, een ochtendrit met start in Annecy, in Dole die vanuit een ontsnapping gewonnen werd door Luxemburger François Neuens. Diezelfde middag begon vanuit Dole een tijdrit naar Dijon. Een maand na afloop van deze Tour zou de Tweede Wereldoorlog uitbreken. In de zes lange en tragische oorlogsjaren kon de Tour niet doorgaan. Het zou tot 1947 duren voordat de Tour weer verreden zou worden.

De voorlaatste keer dat renners vanuit Dole vertrokken voor een start was in 1992. De laatste keer is nog niet zo heel lang geleden. Vijf jaar geleden begon eveneens de achtste etappe in deze plaats. Robert Gesink zal deze 8 juli 2017 nog levendig herinneren. Tot diep in de finale van deze bergrit had hij zicht op de ritzege. Pas op de slotklim naar Station des Rousses was Lilian Calmejane, ondanks krampen, de betere. Gesink finishte uiteindelijk als tweede op 37 seconden.

De inwoners van Dole beschouwen de etappestart als viering van de geboortedag van hun beroemdste inwoner. In 1822, precies tweehonderd jaar geleden, zag hier Louis Pasteur het levenslicht. Deze Franse scheikundige en bioloog is uitvinder van de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en hij ontdekte het vaccin tegen hondsdolheid.

Route

Vanuit Dole vertrekt het peloton in zuidoostelijke richting voor een 184 kilometer lange heuvelrit. Onderweg vier korte bergjes van tussen de 3,5 en 5 kilometer. Een uitgelezen kans voor de puncheurs om ten aanval te trekken. De organisatie heeft ervoor gekozen de hoge bergtoppen, die hier voor het uitkiezen zijn, niet te bezoeken. Voor de klassementsmannen is het dus nog een dagje wachten.

Ongeveer halverwege de etappe passeren de renners de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Op iets minder dan vijftig kilometer van het eind ronden de renners de top van de Col du Mollendruz. Vanaf het bergplateau waarop ze rijden is het maar een paar kilometer klimmen naar het hoogste punt. De renners die in 2018 de Ronde van Romandie reden zullen deze afdaling wellicht nog herinneren. Toen maakte een deel van deze afzink onderdeel uit van de slotrit.

De finish ligt in Lausanne, dat de thuisbasis is van grote sportbonden als het Internationaal Olympisch Comite (IOC), de internationale schaatsunie () en het hof van sportarbitrage. Het was vijfmaal eerder finishplaats van een Touretappe. Zowel Gerrie Knetemann (1978) als Erik Dekker (2000) behaalden er Nederlands succes.

De renners rijden langs het Meer van Genève de stad binnen. Een van de vele brede boulevards die parallel aan het meer lopen zouden perfect zijn voor een massasprint. Maar in het slot van de rit wacht nog een toetje in de vorm van een verraderlijke kuitenbijter. Net buiten het historische stadscentrum ligt de Côte du Stade Olympique, een 4,8 kilometer lange klim met in de voorlaatste kilometer een piek met een stijgingspercentage van 12%. Door een korte afdaling halverwege het heuveltje komt het gemiddelde uit op 4,6%.

Als je voor de ritzege wil gaan, is een explosief eindschot een must. Wie in de slotkilometer weet te ontsnappen moet oppassen. De finish ligt ter hoogte van de plaatselijke gevangenis prison du Bois-Mermet.



Bekijk overzicht van Tour de France - 2022