Etappe 9: Aigle - Châtel les portes du Soleil

Datum: 10 juli 2022
Startplaats:
Aigle
Finishplaats:
Châtel les portes du Soleil
Afstand: 183 kilometer
Starttijd: 12:30
Finishtijd (verwacht): 17:40

De Tour de France trekt op dag negen voor het eerst de bergen in. Op het programma staat een rit van 183,4 kilometer met vier gecategoriseerde klimmen, goed voor zo’n 3685 hoogtemeters.

Vrijwel heel de etappe bevindt zich op Zwitsers grondgebied, pas in de laatste tien kilometers rijden de renners weer op Franse wegen.

De start van de negende etappe is in een plaats die bij iedere wielerfans wel een belletje doet rinkelen. Liefhebbers van handgemaakte lerenlaarzen zullen wellicht denken aan het gerenommeerde gelijknamige Franse schoenenmerk, maar startplaats Aigle is sinds 2002 vooral bekend als thuisbasis van de internationale wielerunie UCI.

Het complex, gelegen aan de rand van de rivier de Vaud, bevat onder meer een wielerbaan van 200 meter, een kantoorgebouw waar het bondspersoneel zetelt en een BMX-pumptrack. Het hoofdkwartier zal uitgebreid door de televisiehelikopter in beeld genomen worden, want de wegen langs het complex maken onderdeel uit van het parcours.

Dat zal pas in de laatste twee uur van de rit zijn, want na de start maakt het peloton eerst een grote lus in noordelijke richting. Vanuit Aigle brengt de Tour eerst een bezoek aan badplaats Montreux, dat voor muziekliefhebbers onlosmakelijk verbonden is met Mountain Studio, een studio waar onder anderen The Rolling Stones, Deep Purple en Queen muziek hebben opgenomen. Voor fans van Queen is Montreux uitgegroeid tot een waar bedevaartsoord vanwege het drie meter hoge bronzen standbeeld van Freddie Mercury dat sinds 1996 op het marktplein staat.

Maar tijd om een ode te brengen aan de overleden frontman van de legendarische rockband zal er niet zijn. The show must go on want al snel doemt met de Côte de Chexbres de eerste klim van de dag op, dat met een lengte van nog geen drie kilometer aan 5,6% niet veel voorstelt.

Verder het binnenland in wacht met de Col des Mosses (12,4 kilometer, 3,8% gemiddeld) de eerste bergpas. In 2009 en 2016 zat deze beklimming ook in het Tourparcours. En ook de routebouwers van de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland weten deze bergpas eens in de zoveel jaar te vinden.

Na de Col des Mosses gaat de rit verder in de richting van skidorp Le Diablerets, dat een van de oudste wintersportoorden van Zwitserland is. In de wintermaanden kunnen sneeuwliefhebbers hier kiezen uit drie skigebieden, waarvan de Glacier 3000 het bekendst is. Het ligt tevens aan de voet van de Col de la Croix, de volgende berg die in deze negende rit beklommen dient te worden.

Met een lengte van ruim acht kilometer en stijgingspercentages van 8% en met pieken tot 14,9%, is dit de lastigste klim van de dag. Het brengt de renners naar een hoogte van 1779 meter boven zeeniveau.

Na een lange afdaling in de richting van startplaats Aigle passeert het Tourpeloton met nog een veertigtal kilometer te rijden dan eindelijk het UCI hoofdkantoor. Van daaruit wordt koers gemaakt in de richting van finishplaats Châtel.

De laatste grote hindernis van de dag is de Pas de Morgins. De top van deze ruim 16 kilometer (5,7% gemiddeld) lange klim, waarvan het zwaartepunt halverwege ligt en de laatste kilometers relatief vlak zijn, ligt vlak voor de Franse grens in het Zwitserse plaatsje Morgins. Vanaf hier volgt een korte, bochtige afdaling voor een laatste beklimming die in een bijna rechte lijn naar skioord Châtel leidt.

De Tour kwam hier een keer eerder aan, daarvoor moeten we ver terug in de tijd. In 1975 won Lucien Van Impe hier in bergrit, terwijl Bernard Thévenet de gele trui overnam. Precies tien jaar geleden was Châtel het eindstation van het Critérium du Dauphiné, waar toen Dani Moreno de rit pakte en Bradley Wiggins zijn eindzege veilig stelde. Een jaar later (2013) won een de toen nog jonge Simon Yates hier de voorlaatste rit in de Tour de l’Avenir, een dag later was het de startplaats van de afsluitende rit naar Plateau des Glières, die gewonnen zou worden door Julian Alaphilippe.Bekijk overzicht van Tour de France - 2022