Tour de France

Saint-Malo - Mûr-de-Bretagne

Datum
11 juli 2025
Startlocatie
Saint-Malo
Finish-locatie
Mûr-de-Bretagne
Afstand
194.00 km

Informatie

Misschien wel de meest emotionele herinnering van de Van der Poels

Vrijdag komt de Tour de France terug op een plek waar vier jaar geleden een van de meest iconische overwinningen in de Tour van de afgelopen jaren werd geboekt: de Mûr-de-Bretagne, waar Mathieu van der Poel na een dubbele aanval wist te winnen en deed waar zijn opa Raymond Poulidor nooit in slaagde: het geel pakken in de Tour de France. Waar de publiekslieveling ook wel bekend stond als Eeuwige Tweede - vanwege acht podiumplekken in het eindklassement van de Tour, maar nooit de eindzege - won Poulidor zeven ritten in de Tour, Milaan-San Remo, de Ronde van Spanje en behaalde hij drie keer WK-brons en een keer zilver.

Genoeg over Poupou, daar is op een andere plek in dit magazine meer over te lezen in een terugblik met de familie Van der Poel op deze bewuste etappe uit 2021. Deze rit begint in Saint-Malo, een havenstad in Bretagne. Aldaar is de oude stadsmuur nog aanwezig. Het gedeelte dat daarbinnen valt noemt men Intra-Muros of Ville Close, de afgesloten stad. Daar hadden de Duitsers zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ook verschanst. De geallieerden hadden de grootst mogelijke moeite om Saint-Malo in te nemen. Een groot deel van de historische stad werd daarbij verwoest.

Die stadsmuur dankt Saint-Malo aan - hoe kan het ook anders - de vestingbouwer Vauban. Maar er is meer historie. In 1491 stond de wieg van Jacques Cartier in Saint-Malo. Hij werd later een zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Cartier ontdekte het land wat we nu kennen als Canada. De Fransman zette voet aan wal bij de nederzetting Stadacona, niet ver van wat nu Québec is. 

Bij zijn tweede reis voer hij verder de Saint Lawrence-rivier op en kwam tweehonderd kilometer verderop terecht bij de volgende nederzetting, genaamd Hochelaga. Daar bracht de inheemse bevolking Cartier en zijn mannen een heuvel op, waar ze door hen vriendelijk het wijdse uitzicht werd aangeboden. De ontdekkingsreiziger doopte die heuvel op tot Mont Royal. Daar is later die andere bekende wielerstad uit Canada rondom gebouwd: Montréal.

Terug naar het heden, terug naar Saint-Malo. Daar telt De zevende rit telt 194 kilometer en gaat van Saint-Malo dus naar de historische Mûr-de-Bretagne. Vanaf die plek wacht een glooiende rit met het venijn in de staart. Op de slotklim van de Muur met een lengte van 2 kilometer en een gemiddelde stijging van 6,9% gaat het vermoedelijk gebeuren in deze etappe. 

Opvallend is dat de Mûr-de-Bretagne net als in 2021 twee keer is opgenomen in de finale. Op 17 kilometer van de finish staat de klim voor het eerst op het menu, waarna het peloton nog een korte lus in de omgeving maakt. Op twee kilometer van de finish keren de renners terug aan de voet van Mûr-de-Bretagne. Daar kennen we de opvolger van Van der Poel, Dan Martin, Alexis Vuillermoz en Cadel Evans, de eerdere vier winnaars.