Etappe 20: Moralzarzal > Puerto de Navacerrada

Datum: 10 september 2022
Startplaats:
Moralzarzal
Finishplaats:
Puerto de Navacerrada
Afstand: 181 kilometer
Starttijd: 11:10
Finishtijd (verwacht): 17:20

Het eind is nabij, maar kent voor de slotetappe nog één loodzware tocht. In de allesbeslissende twintigste etappe zullen er van de 176,3 kilometers zeker vijftig met een stevig percentage omhoog lopen. Met vijf gecategoriseerde klimmen mag er worden uitgekeken naar de voorlaatste Vuelta-etappe van dit jaar. Een prachtig slotdecor voor deze 77e editie van deze grote ronde, waarin nog lang niet alles beslist is.

 

We zijn inmiddels aangekomen in de provincie Madrid, waar het dorpje Moralzarzal het toneel zal zijn van de start. Een lange dag door de Guadarrama Mountain Range staat voor de boeg, met al snel een klim van de eerste categorie. De Puerto de Navacerrada is een klim die we kennen uit eerdere edities en loopt gedurende 10,4 kilometer gemiddeld met 6,5% op. Wout Poels pakte er in 2019 de volle bergpunten vanuit de vlucht, maar de etappezege ging naar de 22-jarige Sergio Higuita.

 

Vervolgens zal het parcours zeker 45 kilometer amper nog omhoog lopen. De volgende doorpas gaat de Puerto de Navafria zijn, waarvan de klim begint op 1194 meter boven de zeespiegel. De Navafria is van de tweede klasse en loopt met iets meer dan vijf procent op in de 10,3 kilometer. De laatste drie kilometers bergop zullen het zwaarste zijn, met een gemiddelde van rond de zeven procent.

 

De renners zullen zich vanaf de Navafria opmaken voor de enige klim van de derde categorie vandaag: de Puerto de Canencia (7,3 km over 4,8%). Het is de minst zware klim van de dag, maar ook de aanloop loopt al een aantal kilometers omhoog. Toch mag er verwacht worden dat de klassementsrenners hier nog geen spannende dingen doen. Met nog twee categorie 1-beklimmingen in de laatste vijftig kilometer te gaan zal het grootste deel van het peloton zich nog enigszins sparen.

 

De voorlaatste klim van de laatste bergetappe is de Puerto de la Morcuera. Ook deze klim werd meegenomen in de editie van 2019, en met zijn 9,2 kilometer aan 6,8% is dat meer dan begrijpelijk. Op het oog dan ook een ideale voorlaatste klim, waar al de nodige verschillen gemaakt kunnen worden. Het middenstuk bevat dan ook stukken van boven de 15%.

 

Veertien kilometer lang zal er dan gedaald worden naar Rascafria. Vanaf daar zal de allerlaatste klim van de Vuelta van 2022 worden aangedaan. De Puerto de Cotos heeft deze eer gekregen, en met meer dan tien kilometer over een gemiddelde van 5,6% mogen de klimmers hier nog één keer alles op alles zetten om elkaar eraf te rijden. Eenmaal boven gekomen zal bekend zijn wie zich een dag later waarschijnlijk de Vuelta-winnaar van 2022 mag noemen.

 

Vanaf de top van de Puerto de Cotos is het nog een vlak stuk van 6,5 kilometer tot aan de finish. De hele etappe is te vergelijken met de twintigste etappe van 2015, waar Tom Dumoulin nog in de rode trui begon, maar het op de Morcuera moest laten lopen. Fabio Aru reed zichzelf naar het rood, wat hij de volgende dag naar Madrid zou rijden. Dumoulin eindigde na een eenzame strijd op de zesde plek in het algemeen klassement, op 3'46" van de eindwinnaar.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022