Etappe 8: La Pola Llaviana > Collau Fancuaya

Datum: 27 augustus 2022
Startplaats:
La Pola Llaviana
Finishplaats:
Collau Fancuaya
Afstand: 153.4 kilometer
Starttijd: 13:28
Finishtijd (verwacht): 17:30

Het tweede Vuelta-weekend trapt af met een veelbelovend parcours. Met 156 kilometer is het een van de kortere etappes in lijn, maar met meer dan 3300 hoogtemeters zal het zeker niet voor minder spektakel zorgen. Met een finish op een klim van de eerste categorie, en voorafgaand nog vier gecategoriseerde klimmen is het wederom een dag waarop de lichte mannen elkaar kunnen uitdagen.

 

Vanuit Pola de Laviana zullen de renners in de eerste elf kilometer al een klim van zeven kilometer tegenkomen. De Alto de la Collodonna begint al op vier kilometer van de start en heeft een gemiddelde van 6,3%. Het is dan ook een klim van de tweede categorie. Voor de vluchters een mooie kans om al vroeg in de race een gat te pakken op het peloton.

 

Vervolgens zal het iets meer dan dertig kilometer rustig blijven qua hoogtemeters, tot aan de voet van de Alto de la Mozqueta (7,2 km aan 6,1%). In 2020 was deze col deel van de twaalfde etappe van de Vuelta, die werd gewonnen door Hugh Carthy. Ook toen werd de klim al vroeg in de dag opgenomen, die destijds werd opgevolgd door de altijd zware Angliru.

 

Nu zullen er op de Mozqueta nog twee beklimmingen volgen, voordat de slotklim wordt benaderd. Circa vijftien kilometer later wacht dan ook de Santo Emiliano, die van de derde categorie is. Met 5,4 kilometer aan 5,5% is het de minst zware gecategoriseerde klim van de dag. Dertig kilometer verderop ligt de top van de tweede klim uit de derde categorie: de Puerto de Tenebredo (5,9 km met 5,5% gemiddeld).

 

Zodra ook de afdaling van de Puerto de Tenebredo is voldaan, resteert er nog iets minder dan vijftig kilometer. Onderweg naar de laatste klim resteert alleen nog een kort obstakel van 3,9 kilometer, de Alto Sama de Grado. Deze is niet gecategoriseerd, maar heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%. Vanaf de top is het nog precies veertig kilometer tot aan de finish.

 

De finish zal liggen op de kruin van de Collau Fancuaya. Deze voor de Vuelta nog onbekende klim is in 2019 volledig gereed gemaakt voor wielrenners, en kent een smal wegdek. Met een gemiddelde van 7,8% over 10,3 kilometer is het een behoorlijke muur, met uitschieters van boven de 16%. Een machtsmeting tussen de klassementsrenners mag wederom verwacht worden.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022