Alejandro Valverde

Alejandro Valverde
Naam:
Alejandro Valverde
Geboortedatum:25 april 1980 (39 jaar)
Land:Spanje
Twitter:@AlejanValverde

De carrière van Alejandro Valverde (1980) is een onmogelijke opgave. De Spanjaard is misschien wel de beste wielrenner van de afgelopen 16 jaar. Toch duurde het tot vorig jaar in Innsbrück vooraleer Valverde rondreed in de trui van de beste wielrenner ter wereld. Na een mooie finale wist ‘El Imbatido’ Romain Bardet, Michael Woods en Tom Dumoulin te vloeren en kreeg hij de regenboogtrui omgehangen.

Vijf keer de Waalse Pijl, vier keer Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Spanje, zes keer op het podium van het WK. Sinds 2003 is Valverde een coureur van wereldklasse. Naast al deze zeges en podiumplekken kent de carrière van de Spanjaard ook een smetje. Tussen 2010 en 2012 werd de 39-jarige renner geschorst, omdat zijn naam werd genoemd in de zaak van de Spaanse dopingdokter Eufemanio Fuentes.

Na zijn terugkeer ging de Onverslaanbare verder waar hij gebleven was. Hij won ritten in de Tour en de Vuelta. Eindigde op het podium van beide grote rondes en ook in de klassiekers was hij weer een vaste waarde. Zo ook in 2019. Alhoewel, het leek erop dat Valverde last had van de vloek van de regenboogtrui. In totaal boekte de Spaans kampioen maar vijf zeges, vooral in de voorjaarsklassieker kwam de taaie Valverde er niet aan te pas wat toch uitzonderlijk te noemen is.

In de Tour reed de wereldkampioen enigszins onopvallend rond, in tegenstelling tot de Vuelta. In de ronde van zijn geboorteland moest Valverde maar één renner voor zich dulden. De Sloven Primoz Roglic leek na drie weken koersen door Spanje een maatje te groot te zijn. Toch gaf de Spanjaard het nooit op en bleef hij aanvallen. Zo ook in de zevende rit naar de Alto de la Mas Costa, hier bleef hij Roglic onder druk zetten. Tot tijdwinst leidde het niet, maar hij wist wel de rit op zijn al zo rijke palmares bij te schrijven. In het najaar eindigde Valverde nog op het podium van de Ronde van Lombardije.