Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen
Naam:
Dylan Groenewegen
Geboortedatum:21 juni 1993 (28 jaar)
Land:Nederland
Twitter:@GroenewegenD

Dylan Groenewegen (1993) is een Nederlandse wielrenner. Zijn specialiteit is het sprinten. Na drie seizoenen als jongeling bij De Rijke werd hij in 2015 door Roompot-Oranje Peloton opgepikt. Daar viel hij met sprintzeges in de Arnhem-Veenendaal Classic en de Brussels Cycling Classic direct op, waardoor LottoNL-Jumbo hem oppikte. Groenewegen ontwikkelde zich bij deze WorldTour-ploeg tot topsprinter.

Groenewegen wint in zijn eerste seizoen bij de profs direct elf keer, waaronder de Nederlandse titel op de weg. Als drager van het rood-wit-blauw lukt het hem niet om een rit in de Tour de France te winnen, maar in de drie jaren daarna flikte Groenewegen dat wel. In 2017 was hij de snelste op de Champs-Élysées, waarna hij in 2018 twee ritten wist te winnen. Ook in 2019 won hij één Touretappe.

Met vijftien overwinningen was Groenewegen in 2019 de zegekoning van het peloton. Geen renner won dat seizoen vaker. Eind 2019 verlengde Groenewegen zijn contract bij Jumbo-Visma tot en met 2023.

Groenewegen begint het nieuwe jaar 2020 in Valencia, in de Volta a Comunitat Valenciana. Het is in de eerste etappe meteen raak voor de geboren Amsterdammer, in de sprint verslaat hij Fabio Jakobsen en Aleksander Kristoff. Ook in de derde etappe verslaat hij zijn landgenoot maar in rit vijf moet hij alsnog zijn meerdere erkennen in de rappe Jakobsen.

Na de succesvolle seizoenstart met twee ritzeges én de puntentrui verlaat Groenewegen Spanje met een goed gevoel. In de UAE Tour die twee weken later van start gaat, weet Groenewegen ook een etappe te winnen. En niet tegen de minsten: Fernando Gaviria, Caleb Ewan, Sam Bennett, Pascal Ackermann en Elia Viviani kunnen niet tippen aan de monsterexplosie van Groenewegen.

Met drie ritzeges in minder dan één maand blaakt de Amsterdamse topsprinter van het zelfvertrouwen. Alles wijst erop dat Groenewegen, samen met landgenoot Fabio Jakobsen, de te kloppen man gaat zijn in de massasprints.

Als op dat moment de coronapandemie de wielerkalender overhoop haalt, duurt het even voordat het peloton weer in actie komt. Voor Groenewegen is dit in de Ronde van Polen, op 5 augustus 2020. Die dag zal een zwarte bladzijde worden uit het leven van Dylan Groenwegen en Fabio Jakobsen.

De etappe verloopt zoals vlakke etappes eigenlijk altijd lopen. Het weer is goed, er is een vroege vlucht en de renners in het peloton praten wat bij over hoe ze de COVID-lockdown zijn doorgekomen. In de laatste kilometers, als de vroege vlucht al lang en breed is ingehaald, wijst alles erop dat er gesprint gaat worden.

In de laatste 200 meter kiest Groenewegen voor zijn vertrouwde tactiek: vroeg op kop komen en als eerste de sprint beginnen. Jakobsen, die inmiddels die tactiek kent, kruipt in het wiel van Groenewegen. Op het allerlaatste moment, als Jakobsen rechts langs Groenewegen wil, wijkt de Amsterdammer van zijn lijn af en duwt hij Jakobsen opzij.

De gevolgen zijn desastreus. Jakobsen rijdt met een snelheid van 80 kilometer per uur in de boarding en binnen no-time ligt het halve peloton op de grond. De hekken vliegen in de rondte, renners raken het asfalt en ook Groenewegen komt hard ten val.

Groenewegen en een aantal collega-sprinters komen ten val in etappe 1 van de Tour de Pologne 2020. foto: Cor Vos

Jakobsen wordt direct na de crash in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Hier wordt hij in een kunstmatige coma gehouden en wordt geconstateerd dat hij onder meer een verbrijzelde luchtpijp en verbrijzeld gehemelte heeft. Voor Groenewegen en de andere betrokkenen is de fysieke schade beduidend minder erg.

In de weken en maanden na de crash breekt een mentaal moeilijke periode aan voor Groenewegen. Niet alleen ontvangt hij onafgebroken haatmails en dreigbrieven, ook krijgt hij felle kritiek uit de wielerwereld zelf. Zo ook van Patrick Lefevere, ploegleider van Jakobsen, die Groenewegen op Twitter beticht van een ‘moordaanslag’.

Als Groenewegen op een dag een strop in de brievenbus krijgt, besluit hij hulp in te schakelen. Bij het stuk touw zit een mededeling: ‘om je kind aan op te hangen’. Vanaf dat moment krijgen Groenewegen en zijn vriendin Nine 24/7 politiebewaking.

De UCI legt Groenewegen voor het incident uiteindelijk een straf van 9 maanden op. In die tijd heeft hij regelmatig contact met Jakobsen, maar van een ontmoeting komt het niet. Groenewegen maakt zijn herstart op 12 mei 2021, in de Ronde van Hongarije. De verwachting zal zijn dat hij eerst het respect van het peloton moet terugwinnen, voor hij weer een plekje in de voorste rangen mag innemen.