Jakob Fuglsang

Jakob Fuglsang
Naam:
Jakob Fuglsang
Geboortedatum:22 maart 1985 (35 jaar)
Land:Denemarken
Twitter:@Jakob_fuglsang

Jakob Fuglsang is een Deense wielrenner geboren in het Zwitserse Genève, die sinds 2013 uitkomt voor de Kazachse Astana-ploeg.  Fuglsang maakte zijn profdebuut bij de Deense Saxo-Bank ploeg van Bjarne Riis. Destijds was hij ploeggenoot van onder meer Fabian Cancellara en de gebroeders Schleck.

De Deen staat bekend als een renner die je graag mee wilt hebben in een vlucht, omdat hij altijd rijdt. Vraag dat maar aan Greg van Avermaet. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 reed Fuglsang, met de Belg in zijn wiel, zo naar de streep. Van Avermaet werd Olympisch kampioen, de Deense klimmer moest het doen met zilver.

Lang leek Fuglsang een sympathieke renner die te lief was om een veelwinnaar te zijn. Zijn overwinningen boekte hij vooral in kleinere etappekoersen, zoals de Tour of Denmark (2008, 2009 en 2010, waarmee hij recordhouder is), de Tour of Slovenië (2009) en was hij in 2012 de beste tijdens de Tour of Austria en de Tour of Luxembourg.

In 2019 veranderde Jakob Fuglsang in een afmaker. In het voorjaar was hij samen met Julian Alaphilippe de sterkste renner van het peloton. De Deen reeg in het voorjaar de ereplaatsen aaneen, zo stond hij op het podium van de Strade Bianche, Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Als kers op de taart won hij in april Luik-Bastenaken-Luik. In het najaar eindigde de 34-jarige Deen in de Ronde van Lombardije net buiten het podium op de vierde plaats.

Naast de klassiekers presteerde Fuglsang ook in de meerdaagse wedstrijden goed. Zo won hij in 2019 het Criterium du Dauphiné, iets dat hij al eerder had gedaan in 2017. De Tour de France was het grote doel van het seizoen, maar na twee valpartijen in de eerste twee weken hield Fuglsang het voor gezien in de Tour de France. Daarna trok hij naar de Vuelta, ter ondersteuning van Miguel Angel Lòpez, die als vijfde zou eindigen. In de rol van meesterknecht/bliksemafleider werd Fuglsang verdienstelijk dertiende én boekte hij een etappezege door als eerste aan te komen op Alto de La Cubilla.

Het nieuwe kalenderjaar, 2020, begon Jakob Fuglsang bijzonder sterk. Tijdens zijn eerste (etappe)koers van het seizoen – de Ruta del Sol – was zijn slechtste daguitslag de zesde stek: van de vijf etappes won hij er twee, werd hij twee keer tweede en dus één keer zesde. Zodoende won hij met overtuiging het algemeen klassement.