Jakob Fuglsang

Jakob Fuglsang
Naam:
Jakob Fuglsang
Geboortedatum:22 maart 1985 (34 jaar)
Land:Denemarken
Twitter:@Jakob_fuglsang

Jakob Fuglsang (1985) is een Deense wielrenner geboren in het Zwitserse Genève, die sinds 2013 uitkomt voor de Kazachse Astana-ploeg.  Fuglsang maakte zijn profdebuut bij de Deense Saxo-Bank ploeg van Bjarne Riis. Destijds was hij ploeggenoot van onder meer Fabian Cancellara en de gebroeders Schleck.

De Deen staat bekend als een renner die je graag mee wilt hebben in een vlucht, omdat hij altijd rijdt. Vraag dat maar aan Greg van Avermaet. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 reed Fuglsang, met de Belg in zijn wiel, zo naar de streep. Van Avermaet werd Olympisch kampioen, de Deense klimmer moest het doen met zilver.

Maar in 2019 is Fuglang verandert in een afmaker. In het voorjaar was hij samen met Julian Alaphilippe de sterkste renner van het peloton. De Deen reeg in het voorjaar de ereplaatsen aaneen, zo stond hij op het podium van de Strade Bianche, Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Als kers op de taart won hij in april Luik-Bastenaken-Luik. In het najaar eindigde de 34-jarige Deen in de Ronde van Lombardije net buiten het podium op de vierde plaats.

Naast de klassiekers presteerde Fuglsang ook in de meerdaagse wedstrijden goed. Zo won hij dit jaar opnieuw het Criterium du Dauphiné. De Tour was het grote doel van het seizoen, maar zijn droom om de Tour te winnen viel letterlijk aan diggelen. Na twee valpartijen verliet Fuglsang na twee weken de Tour. Daarna trok hij naar de Vuelta waar hij een rit op zijn naam schreef. De Vuelta reed hij vooral als voorbereiding op het WK in Yorkshire.