Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe
Naam:
Julian Alaphilippe
Geboortedatum:11 juni 1992 (28 jaar)
Land:Frankrijk
Website:http://www.julianalaphilippe.fr/
Twitter:@alafpolak

Julian Alaphilippe is een Frans wielrenner en ex-veldrijder. Alaphilippe begon zijn carrière in het veldrijden. Zo werd hij begin 2010 tweede tijdens het Wereldkampioenschap voor junioren. In een sprint-a-deux moest hij het afleggen tegen thuisrijder Tomáš Paprstka. In 2012 en 2013 werd Alaphilippe nog wel Frans beloftenkampioen in het veld, maar niet lang daarna maakte hij de overstap naar de weg.

In 2013 reed LouLou bij Etixx-iHNed, de opleidingsploeg van Patrick Lefevere. Andere bekende renners uit dat team zijn Patrick Konrad, Florian Sénéchal en Petr Vakoc. Vanaf 2014 rijdt Alaphilippe voor de WorldTour-formatie, die dat jaar reed onder de naam Omega Pharma-Quick Step. In augustus 2014 boekte hij zijn eerste profzege met winst in etappe 4 van de Tour de l’Ain. 2015 werd een jaar waarin Alaphilippe echt naam begon te maken, onder meer door twee keer als tweede te eindigen achter Alejandro Valverde in zowel de Waalse Pijl als tijdens Luik-Bastenaken-Luik. Een paar weken later won hij tijdens de Tour of California etappe 7 naar Mount Baldy en won hij het jongerenklassement.
In 2016 won Alaphilippe opnieuw een etappe in de Tour of California. Daarnaast werd hij vierde in de Olympische wegrit en kwam hij op het WK net te kort tegen Peter Sagan: hij werd tweede. Het seizoen erop won de man uit Saint-Amand-Montrond zijn eerste etappe in een grote ronde, door in de Vuelta etappe 8 van Hellín naar Xorret de Catí als eerste over de meet te komen. Ook beleefde hij tijdens Parijs-Nice een primeur door voor het eerst een individuele tijdrit te winnen.

De grote doorbraak van Julian Alaphilippe bij het grote publiek kwam in 2018. Dat jaar won hij de Waalse Pijl en tijdens de Tour de France werd zijn aanvalslust beloond met twee etappezeges en winst in het bergklassement. Na zijn successen op eigen bodem won hij in 2018 ook het algemeen klassement in de Tour of Britain en de Okolo Slovenska. Het werd een voorproefje voor een nóg succesvoller 2019, waarin Alaphilippe zich een ware veelvraat toonde.

Zijn eerste zeges boekte hij al eind januari tijdens de Vuelta a San Juan in Argentinië: etappe 2 en etappe 3 waren een prooi voor hem. In het algemeen klassement werd hij tweede. Niet veel later boekte hij eveneens etappewinst tijdens Colombia 2.1. Terug op Europese bodem versloeg hij Jakob Fuglsang tijdens Strade Bianche en won hij met Milaan-San Remo zijn eerste monument. Tussen die twee eendagskoersen was hij ook tweemaal primus tijdens een etappe in Tirreno-Adriatico. Hij won opnieuw de Waalse pijl en tijdens de Tour de France ontpopte hij zich tot nationale held in zijn thuisland door de gele trui tot het laatst toe te verdedigen: pas in de laatste bergetappes brak hij definitief, maar hij had de harten van de Fransen gestolen. Het duurde tot etappe 19 voordat uiteindelijke winnaar Egan Bernal hem uit de maillot jaune wist te rijden. Uiteindelijk zou de renner van Deceuninck-Quick Step als vijfde eindigen in het algemeen klassement.