Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe
Naam:
Julian Alaphilippe
Geboortedatum:11 juni 1992 (27 jaar)
Land:Frankrijk
Website:http://www.julianalaphilippe.fr/
Twitter:@alafpolak

Julian Alaphilippe (11 juni 1992) is een Frans wielrenner en ex-veldrijder. Alaphilippe begon zijn carrière in het veldrijden. Zo werd hij begin 2010 2de tijdens het Wereldkampioenschap, hij moest het in de sprint met 2 afleggen tegen thuisrijder Tomáš Paprstka. In 2012 en 2013 werd hij nog wel Frans beloftenkampioen, en werd hij eind 2012 3de op het Europees kampioenschap, toch koos Alaphilippe voor de weg.

Alaphilippe komt uit de jeugdopleiding van Patrick Lefevere en kreeg in 2014 een contract aangeboden bij het profteam. Velen noemen hem de opvolger van Valverde omdat hij op zijn 22e al tweede werd na hem op de Muur van Hoei. Ook in Luik – Bastenaken -Luik strandde hij op de tweede plaats. In 2018 won hij voor het eerst de Waalse Pijl en ook in de Tour liet hij zich opmerken door twee ritten te winnen en de bolletjestrui mee naar huis te nemen. De flamboyante Fransman eindigde daarom ook 8e in de UCI- ranking.

2019

Milaan-San Remo, Strade Bianche, Waalse Pijl, twee ritten in de Giro, de Tirreno-Adriatico en de Tour. Dit zijn een aantal zeges die Alaphilippe dit seizoen boekte. De ‘Hoop van Frankrijk’ heeft een heel goed 2019 acher zich liggen. Naast al deze zeges liet de beweeglijke Fransman ook zien dat hij een toekomst als klassementsrenner voor zich heeft. In de Tour leek het er lang op dat Alaphilippe het geel naar Parijs zou brengen, echter in de negentiende etappe was het Egan Bernal die de Franse alleskunner uit het geel wist te rijden. Uiteindelijk zou de renner van Deceuninck-Quick Step als vijfde eindigen in het algemeen klassement.